Oamenii de stiinta vor sa readuca la viata "Gradina Raiului". Cum este posibil acest lucru
Biblica Gradina a Edenului a fost "localizata" in antica Mesopotamie, actualul Irak, unde se afla in trecut o vegetatie luxurianta. Aceasta zona este acum distrusa, insa ar putea reveni la viata.
In timpul mandatului lui Saddam Hussein, mlastinile care se aflau aici au fost secate, pentru a fi transformate in terenuri agricole. In urma saparii unor canale, fluviile Tigru si Eufrat au fost deviate si 90% din suprafata mlastinilor a secat.
Inginerul Azzam Alwash, care vrea sa readuca la viata aceasta zona, sustine ca motivul distrugerii vegetatiei este unul politic.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Locuitorii de aici traiau izolati, din pescuit si cresterea animalelor, iar aceasta indepedenta nu era dorita de autoritatile de la Bagdad, declara el, citat de New Scientist.
Astfel, oamenii au fost indepartati prin mijloace mai subtile, distrugandu-se modul lor de viata traditional.
In plus, un rol negativ l-au avut hidrocentralele construite de Turcia pe Tigru si Eufrat. Acestea au redus cantitatea de apa care ajunge aici.
Azzam a infiintat o organizatie ecologica numita Nature Iraq, care va incerca reconstructia acestei zone.
Cu sprijinul autoritatilor, aici ar putea fi construite noi canale si grinduri, pentru a mentina aceasta regiune umeda tot timpul anului.
In final, Azzam spera ca aceasta zona va fi declarata parc national.
Va fi insa o problema cu fostii locuitori de aici, care au renuntata cum la modul de viata traditional si s-au mutat la oras.
“Majoritatea traiesc acum in orasele de pe maluri. Au telefoane celulare si antene de satelit. Aduc mari daune populatiei de pesti, deoarece practica pescuitul electric. Impusca pasarile. Vedem gunoaie plutind pe apa. Trebuie sa traiasca, desigur, dar sarcina noastra este sa-i ajutam sa foloseasca resursele in mod mai sustenabil”, spune Azzam Alwash, potrivit Descopera.
„Speram ca turismul sa devina o sursa de venit si un stimulent pentru protejarea mlastinilor.”
David M. Rohl, fost director al Institutului pentru Studii stiintifice Interdisciplinare, a localizat bliblicul Eden in apropiere de Tabriz. El crede ca aici exista similaritati toponimice care fac legatura cu descrierile din Biblie: cele 4 rauri - Tigru, Eufrat, Gaihun-Aras si Uizun.
Sursa: New Scientist, Descopera
Etichete: irak, rezervatie, parc natural, ecologie,
Dată publicare:
24-04-2013 15:19