Oamenii de știință au creat un embrion de șoarece cu ADN uman. Cum ar putea ajuta în lupta cu Covid-19
Oamenii de știință au creat un embrion de șoarece care are ADN uman în proporție de 4%.
Hibridul este denumit de cercetători „himeră”, un singur organism care este compus din două seturi diferite de celule, un embrion de șoarece care are și celule umane, transmite CNN.
Tot specialiștii susțin că acesta reprezintă un potențial tratament pentru diferite boli, posibil chiar și pentru Covid-19.
Descoperirea face posibilă o eventuală creare a mai multor tipuri de celule umane mature în embrioni de șoarece, care ar putea fi utilizate pentru a face celule, țesuturi sau organe pentru tratarea bolilor.
În acest studiu, echipa de cercetători a injectat între 10 și 12 celule stem umane pentru a dezvolta embrioni de șoarece. În 17 zile, celulele stem s-au dezvoltat în milioane de celule mature, inclusiv celule roșii din sânge și celule din globul ocular.
Într-un embrion uman, ar fi nevoie de aproximativ opt săptămâni pentru a genera globule roșii umane și chiar mai mult pentru a genera celule ale ochiului uman, potrivit unui expert.
Echipa a reușit acest obiectiv prin transformarea celulelor stem pluripotente umane, care pot produce orice celulă sau țesut de care corpul are nevoie pentru a se repara.
Convertirea acelor celule le-a făcut compatibile cu grupul de celule din interiorul unui embrion de șoarece în stadiu incipient, care generează toate celulele din corp. Atunci, acele celule umane din stadiul anterior au fost injectate în embrioni de șoarece și s-au dezvoltat mult mai bine decât ar fi făcut-o în mod normal.
Cu alte cuvinte, există suficientă compatibilitate între șoareci și oameni, încât embrionii de șoarece să fie un mediu relativ bun pentru cultivarea celulelor umane.