Oamenii de știință au clonat prima specie de animal pe cale de dispariție în SUA: un dihor

19-02-2021 11:38


Oamenii de știință au clonat prima specie de animal pe cale de dispariție în SUA, un dihor cu picioare negre, care a fost duplicat cu ajutorul genelor unui animal care a murit acum 30 de ani.

Micul prădător, pe nume Elizabeth Ann, s-a născut pe 10 decembrie, dar a fost anunțată abia acum.

Elizabeth Ann s-a născut și este crescută la o fermă de creștere a dihorilor cu picioare negre aflată în Fort Collins, Colorado. Este o copie genetică a unui dihor numit Willa, care a murit în 1988 și ale cărui rămășițe au fost înghețate în primele zile de studiere a tehnologiei bazată pe ADN.

 

Astfel, clonarea ar putea aduce înapoi specii dispărute, cum ar fi porumbelul pasager. Deocamdată, tehnica promite să ajute speciile aflate pe cale de dispariție, inclusiv un cal sălbatic mongol care a fost clonat, iar vara trecută s-a născut într-o fermă din Texas.

”Biotehnologia și datele genomice pot face cu adevărat o diferență în eforturile de conservare a speciilor”, spune, potrivit Associated Press, Ben Novak - om de știință la Revive & Restore, un organism nonprofit de conservare axat pe biotehnologie, care a coordonat clonările dihorilor și calilor.

Dihorii cu picioare negre sunt un tip de nevăstuică ușor de recunoscut prin marcajele oculare întunecate, asemănătoare unei măști de tâlhar.

 

Carismatice și nocturne, aceste animale se hrănesc exclusiv cu câini de prerie, în timp ce trăiesc în vaste colonii de vizuini de rozătoare.

Inițial, dihorii cu picior negru au început să dispară după ce și-au pierdut habitatul, pe măsură ce fermierii au împușcat și au otrăvit coloniile de câini de prerie care făceau terenurile mai puțin potrivite pentru vite.

Tags: clonare, animal, dihor,


VIDEO PROTVPLUS.RO