O nouă insulă s-a format în Oceanul Pacific, după ce un vulcan a erupt
O nouă insulă s-a ridicat la suprafața apei în sud-vestul Oceanului Pacific.
Acolo, o creastă a fundului mării cu cea mai mare densitate de vulcani subacvatici din lume se întinde din Noua Zeelandă până în Tonga. Pe 10 septembrie 2022, unul dintre acești vulcani subacvatici s-a trezit, potrivit SciTechDaily. De atunci, muntele submarin Home Reef din Insulele Centrale Tonga a ejectat în mod repetat abur și cenușă, a revărsat lavă și a decolorat apa din jur.
La 11 ore după ce a început prima erupție, o nouă insulă s-a ridicat deasupra suprafeței apei. Pe 14 septembrie au fost surprinse imagini din satelit cu insula. În aceeași zi, cercetătorii de la Tonga Geological Services au estimat că suprafața insulei este de 4.000 de metri pătrați și altitudinea la 10 metri deasupra nivelului mării. Până pe 20 septembrie, suprafața insulei a crescut la 24.000 de metri pătrați. Noua insulă este situată la sud-vest de Insula Late, la nord-vest de Mo‘unga‘one și la nord-est de Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai.
Home Reef se află în zona de subducție Tonga-Kermadec, o zonă în care trei plăci tectonice se ciocnesc la cea mai rapidă graniță convergentă din lume. Placa Pacificului de aici se scufundă sub alte două plăci mici, producând una dintre cele mai adânci tranșee ale Pământului și cele mai active arcuri vulcanice.