O creatura marina detine secretul tineretii si vietii vesnice. Oamenii de stiinta, uimiti
Legile naturii spun ce orice fiinta se naste, evolueaza si apoi moare. Tot in natura exista insa o creatura care incalca flagrant aceasta regula, motiv pentru care a fost poreclita “meduza nemuritoare”.
Aceasta meduza mica se numeste stiintific Turritopsis dohrnii si a fost descoperita in anul 1988 de catre biologul marin german Christian Sommer, care facea cercetari pe riviera italiana, in apropiere de Portofino.
Savantul a inceput sa le studieze in laborator si a observat ceva uimitor si aparent imposibil: meduzele “refuzau” sa moara, scrie New York Times.
Mai exact, in loc sa imbatraneasca si apoi sa moara, ele pareau ca intineresc, iar in cele din urma au ajuns in primul stadiu de dezvoltare (polip), inversand practic ciclul firesc al vietii.
Desi naucit de aceasta observatie, Sommer nu i-a inteles importanta, iar meduza “nemuritoare” a fost cercetata din nou in 1996, de catre mai multi biologi din Genova.
Ei au aratat ca aceasta meduza isi poate modifica oricand modul de evolutie, intinerind pana la stadiul de polip. In acest fel, ea poate fi considerata nemuritoare.
Unul din autorii studiului, Ferdinando Boero, a comparat acest proces cu un flurure care, in loc sa moara, redevine omida, sau cu o gaina care s-ar transforma in ou.
In ciuda acestei descoperiri incredibile, povestea “meduzei nemuritoare” a ramas in mediul strict academic. Nimeni nu a fost interest sa incerce extinderea acestor cercetari la alte forme de viata sau realizarea unui medicament care sa “inverseze imbatranirea”.
Biologii si-au facut insa datoria si au continuat sa testeze meduza. Au aflat astfel ca procesul de intinerire este stimulat de stresul mediului inconjurator sau de o agresiune fizica asupra ei.
In timpul transformarii, celulele corpului isi schimba functia, de exemplu o celula nervoasa se transforma intr-o celula a pielii. Fenomenul este intalnit si in cazul celulelor stem umane.
In prezent, biologii au observat ca aceasta specie de meduza si-a extins teritoriul, fiind intalnita in orice mare din lume.
Oamenii de stiinta cred ca, daca vor disparea cele mai multe forma de viata marina, aceasta medusa va continua sa prospere.