O boala misterioasa, asemanatoare SIDA, ameninta un continent intreg. Cercetatorii nu au raspunsuri
Cercetatorii au descoperit o boala noua si misterioasa ce afecteaza mai multi oameni din Asia si Statele Unite si care prezinta simptome asemenea celor specifice SIDA, chiar daca nu este vorba de o contaminare cu virusul HIV.
Sistemul imunitar al bolnavilor este grav afectat, lasandu-i incapabili sa lupte impotriva microbilor, asa cum se intampla in cazul oamenilor sanatosi. Nu se stie ce anume declanseaza boala, dar se pare ca nu este contagioasa.
“Este un alt tip de imunodeficienta dobandita, care nu este ereditara si apare la adulti, dar nu se raspandeste precum SIDA, printr-un virus”, a spus dr. Sarah Browne, cercetator la Institutul National de Alergologie si Boli Infectioase din SUA.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ea a luat parte, alaturi de oameni de stiinta din Thailanda si Taiwan, la un studiu amplu despre aceasta boala. In aceste doua tari au fost identificati cei mai multi bolnavi, incepand cu anul 2004.
Boala apare la persoanele care au aproximativ 50 de ani. Cativa pacienti au murit din cauza infectiilor puternice, inclusiv asiatici care traiau in SUA.
Kim Nguyen, 62 de ani, o croitoreasa din Vietnam, care s-a mutat in 1974 in Statele Unite, statul Tennessee, a fost diagnosticata cu aceasta boala. In 2009 era foarte grav bolnava; avea febra mare, infectia ii cuprinsese si oasele si prezenta multe alte simptome grave. A dobandit toate acestea dupa ce a vizitat tara natala.
Aceasta femeie a fost printre primele persoane diagnosticate cu boala misterioasa, iar oamenii de stiinta studiaza la ea atent manisferarile bolii.
Spre deosebire de SIDA, ce afecteaza celulele care au grija de sistemul nostru imunitar, aceasta noua boala nu are niciun efect asupra acestor celule.
Sarah Browne a studiat mai mult de 200 de oameni la care s-a instalat boala, din Taiwan si Thailanda, si a constatat ca organismele lor produc o substanta care blocheaza semnalul ce ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. Acest semnal fiind blocat, oamenii, asemeni celor bolnavi de SIDA, devin vulnerabili la virusuri, paraziti, infectii fungice si la un grup de germeni similari tuberculozei, care pot provoca o imbolnavire grava a plamanilor.
Cercetatorii au numit aceasta boala sindromul imunodeficientei “cu debut la adulti” ("adult-onset" immunodeficiency syndrome) pentru ca apare in a doua parte a vietii.
Antibioticele nu sunt eficiente tot timpul, asa ca doctorii au incercat si alte variante de tratament, inclusiv un medicament pentru cancer. Pentru ca aceasta boala a fost identificata aproape in exclusivitate la persoane de origine asiatica, oamenii de stiinta sugereaza ca boala ar avea o cauza genetica.
Sursa: New York Daily News
Etichete: SUA, boli, infectari, taiwan, thailanda, hiv, SIDA, virusuri, microbi, paraziti,
Dată publicare:
27-08-2012 08:27