NASA a lansat o sondă spre soare. Ce informații speră să obțină cercetătorii


Ultimul update: Marti 11 Februarie 2020 09:43
Data publicarii: Marti 11 Februarie 2020 08:34
Categorie: Stiri Stiinta

NASA a început o nouă aventură în spaţiu. A lansat din Florida o sondă care se îndreaptă spre Soare.

Misiunea este una fără precedent, întrucât vehiculul spaţial va studia, pentru prima dată de la mică distanţă, furtunile solare care pot provoca pene de curent pe Pământ.

Sonda Solar Orbiter, realizată de NASA în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană, a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida.

De mărimea unei camionete, la bordul ei se află zece instrumente stiintifice, depozitate într-un scut anti-termic, care ar urma să obţină imagini fără precedent ale Soarelui.

După o trecere prin orbita lui Venus, apoi prin cea a lui Mercur, sonda, a cărei viteză va atinge aproape 250.000 de km/h, se va apropia de Soare la mai puţin de o treime din distanţa care separă Terra de astrul zilei.

Acolo va avea de înfruntat temperaturi de până la 600 de grade Celsius.

Sonda va fi controlată pas cu pas de Centrul de operaţiuni spaţiale european, aflat într-un oraş din Germania. Cercetătorii care lucrează la această misiune spun că sunt pregătiţi pentru orice provocare.

Sylvain Lodiot, Manager Operatiuni Agenţia spaţială europeană: „Putem întâmpina erori ale sistemului de control aflat la sol sau probleme la antenă. Antenele ne permit să comunicăm cu nava spațială. Putem avea și oameni bolnavi, așa că trebuie să putem reacționa la orice situație neprevăzută. Sau, de exemplu, să fim nevoiţi să evacuăm camera de control principală în cazul unei probleme apărute din senin. Avem o cameră de rezervă într-o altă clădire aici. Am fost instruiţi pentru toate aceste situaţii, iar dacă se întâmplă toate în acelaşi timp, devine foarte interesant."

Cercetătorii spun că misiunea ar putea oferi informaţii valoroase şi despre modalitătile de protejare a astronauţilor contra radiaţiei din spaţiu, care poate modifica structura ADN-ului uman.

Misiunea, cu un cost estimat la un miliard şi jumătate de dolari, este preconizată să se încheie peste 10 ani.

Tags: nasa, spațiu, sondă,

Doi sateliți riscă să se ciocnească pe orbita Pământului. Care ar fi urmările
A doua ieşire în spaţiu a unui echipaj format din două femei astronaut de la NASA
Imagini surprinzătoare cu muntele Vezuviu văzut din spațiu
VIDEO PROTVPLUS.RO