NASA a lansat o sondă spre soare. Ce informații speră să obțină cercetătorii
NASA a început o nouă aventură în spaţiu. A lansat din Florida o sondă care se îndreaptă spre Soare.
Misiunea este una fără precedent, întrucât vehiculul spaţial va studia, pentru prima dată de la mică distanţă, furtunile solare care pot provoca pene de curent pe Pământ.
Sonda Solar Orbiter, realizată de NASA în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană, a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
De mărimea unei camionete, la bordul ei se află zece instrumente stiintifice, depozitate într-un scut anti-termic, care ar urma să obţină imagini fără precedent ale Soarelui.
După o trecere prin orbita lui Venus, apoi prin cea a lui Mercur, sonda, a cărei viteză va atinge aproape 250.000 de km/h, se va apropia de Soare la mai puţin de o treime din distanţa care separă Terra de astrul zilei.
Acolo va avea de înfruntat temperaturi de până la 600 de grade Celsius.
Sonda va fi controlată pas cu pas de Centrul de operaţiuni spaţiale european, aflat într-un oraş din Germania. Cercetătorii care lucrează la această misiune spun că sunt pregătiţi pentru orice provocare.
Sylvain Lodiot, Manager Operatiuni Agenţia spaţială europeană: „Putem întâmpina erori ale sistemului de control aflat la sol sau probleme la antenă. Antenele ne permit să comunicăm cu nava spațială. Putem avea și oameni bolnavi, așa că trebuie să putem reacționa la orice situație neprevăzută. Sau, de exemplu, să fim nevoiţi să evacuăm camera de control principală în cazul unei probleme apărute din senin. Avem o cameră de rezervă într-o altă clădire aici. Am fost instruiţi pentru toate aceste situaţii, iar dacă se întâmplă toate în acelaşi timp, devine foarte interesant."
Cercetătorii spun că misiunea ar putea oferi informaţii valoroase şi despre modalitătile de protejare a astronauţilor contra radiaţiei din spaţiu, care poate modifica structura ADN-ului uman.
Misiunea, cu un cost estimat la un miliard şi jumătate de dolari, este preconizată să se încheie peste 10 ani.