A doua ieşire în spaţiu a unui echipaj format din două femei astronaut de la NASA

Ultima actualizare: 20-01-2020 14:51
ssi
AFP

Jessica Meir şi Christina Koch din cadrul agenţiei spaţiale americane NASA au păşit din nou în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a schimba o baterie, a doua ieşire în spaţiu exclusiv feminină din istorie, relatează AFP.

Prima ieşire în spaţiu a celor două femei astronaut, la 18 octombrie, a fost salutată ca un eveniment special, în contextul în care cele peste două sute de astfel de misiuni anterioare au inclus întotdeauna cel puţin un bărbat. Preşedintele Donald Trump le-a apelat pentru a le felicita şi a le lăuda curajul.

A doua lor ieşire, miercuri, a fost efectuată fără fanfară, evidenţiind caracterul rutinier al operaţiunilor de întreţinere a ISS.

Misiunea celor două femei astronaut este de înlocuire a bateriilor vechi nichel-hidrogen cu noi baterii litiu-ion şi este prevăzută să dureze şase ore şi jumătate.
Operațiunea a fost începută miercuri și este continuată luni.

Alături de cele două femei, la bordul ISS se află în prezent americanul Andrew Morgan, astronautul european Luca Parmitano şi cosmonauţii ruşi Alexander Skvortsov şi Oleg Skripochka.

NASA şi-a feminizat semnificativ echipele de astronauţi. Cea mai recentă promoţie recrutată cuprinde cinci femei şi şase bărbaţi, alături de un bărbat şi o femeie din Canada, care efectuează stagiul de pregătire iniţială la NASA.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO