Mormantul vechi de 5.000 de ani, descoperit de arheologi in Prahova. Ce se afla langa ramasitele celor patru oameni
Descoperire istorica in Prahova! Arheologii au gasit un mormant vechi de 5.000 de ani, iar inauntru ramasitele a patru oameni. Langa oseminte erau asezate si scoici, podoabe din cupru, dar si un vas din lut din cultura Cotofeni, din Epoca Bronzului.
Pe un camp de langa localitatea Aricestii Rahtivani, din Prahova, la o adancime de aproximativ un metru, arheologii au gasit patru cranii si mai multe oase.
Arheolog: "La unu si zece si se termina la 1.40."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alin Franculeasa, arheolog: "Oasele sunt intregi, deci inseamna ca eventual groapa a avut un capac. Au fost inmormantati succesiv mai multi indivizi. Cand se inmormanta un individ, oasele celorlalti erau stranse undeva intr-o parte."
Cel mai probabil, cred arheologii, osemintele sunt ale unor barbati.
Bianca Petre, arheolog: "In cele mai multe cazuri, oasele nu sunt in conexiune anatomica, ceea ce indica manipularea post-mortem a lor, intr-o etapa ulterioara descompunerii. Pe masura ce o sa le scoatem pe fiecare in parte, o sa ne dam seama daca macar un singur defunct este asezat in pozitie chircita asa cum era ritualul in general in astfel de morminte."
Langa ramasitele ce dateaza din Epoca Bronzului au fost gasite si obiecte din lut.
Alin Franculeasa, arheolog: "O cana foarte frumoasa, decorata, specifica culturii Cotofeni. O cultura ce nu e deloc specifica acestei zone, ci mai curand Transilvaniei, Olteniei. Pentru noi e foarte important pentru ca asta ne arata niste relatii intr-o lume foarte deschisa, raul Prahova jucand un rol important."
Osemintele vor fi trimise la Institutul de Antropologie pentru a fi analizate de specialisti, iar obiectele vor fi expuse la Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova.
Sursa: Pro TV
Etichete: prahova, descoperire, mormânt, arheologi, oase,
Dată publicare:
05-11-2016 08:48