Mormant celtic, vechi de 2.500 de ani, descoperit in Franta. Cu ce a fost ingropat un print bogat
Mormantul, vechi de 2.500 de ani, al unui print celt, bogat in artefacte grecesti si etrusce, a fost descoperit in localitatea Lavau din regiunea franceza Champagne.
Specialistii spun ca este unul dintre cele mai mari mausolee din epoca fierului gasite pana in prezent, potrivit dailymail.co.uk.
Printul celtic, care a fost inmormantat impreuna cu carul sau de lupta, a trait in secolul al cincilea i.e.n. - sfarsitul primei epoci a fierului, cunoscuta pentru utilizarea pe scara larga a acestui metal. In mormant - ce include o camera mortuara centrala de 14 metri patrati, care este inca sigilata - arheologii au gasit o adevarata comoara de artefacte, printre care si un cazan din bronz, decorat cu zeitati grecesti, folosit pentru vin.
Mausoleul se numara printre cele mai mari din acea perioada descoperite pana in prezent, spun autorii descoperirii, specialistii de la Institutul national de cercetari arheologice din Franta.
Descoperirea poate oferi noi informatii despre comertul practicat in epoca de fier europeana, spun specialistii. Obiectele din fier si ceramica descoperite in acest sit sunt dovezi ale schimburilor comerciale care aveau loc intre populatiile mediteraneene si celti.
La sfarsitul secolului al saselea si inceputul secolului al cincilea i.e.n., au inceput sa se dezvolte orase stat etrusce si grecesti in zona in care in prezent se afla sudul Frantei. Negustori mediteraneeni, in cautare de sclavi, metale si alte bunuri pretioase, au deschis cai comerciale cu celtii continentali.
Situl funerar este cercetat din octombrie 2014, iar specialistii, care au descris descoperirea drept "exceptionala", cred ca vor incheia sapaturile la sfarsitul lunii martie.