Misiune fara precedent: 1 an in spatiu. Un astronaut va fi comparat cu fratele sau geaman dupa 12 luni pe Statia Spatiala
Scopul? Studierea efectelor fizice si psihice pe care le are o sedere atat de lunga asupra oamenilor, intr-un mediu atat de diferit de cel de pe Pamant.
Aceste informatii sunt vitale, daca omenirea vrea sa ajunga pe Marte, pentru ca numai drumul pana acolo dureaza aproape un an si jumatate.
Scott Kelly si Mihail Kornienko, impreuna cu colegul lor Ghenadi Padalka au decolat din Kazahstan cu o capsula Soyuz. Cateva ore mai tarziu, erau intampinati de cei trei astronauti care se aflau deja pe Statia Spatiala Internationala. Padalka va ramane pe orbita sase luni, dar ceilalti doi vor sta 342 de zile fara intrerupere. Pana acum, cea mai lunga sedere pe fusese de sase luni.
"Trebuie sa testam capacitatea fiintei umane de a efectua zboruri atat de indelungate", spune Mihail Kornienko, cosmonaut rus.
"Abia astept provocarea", afirma si Scott Kelly, astronaut american.
O treime dintre astronauti sufera schimbari structurale ale ochilor care le altereaza vederea, probabil din cauza modificarii circulatiei sangelui in creier. Exista si cazuri de aritmii cardiace si diminuare a masei osoase. In cazul lui Kelly, termenul de comparatie va fi fratele sau geaman ramas la sol. Pe langa schimbarile fizice, specialistii le vor monitoriza celor doi si starea psihica si comportamentul.
"E prima oara cand facem asta intr-un parteneriat international, una dintre povestile de succes ale Statiei Spatiale Internationale", Scott Kelly, astronaut american.
De altfel, agentia spatiala rusa a anuntat ieri ca va construi impreuna cu NASA o noua statie spatiala internationala.