Experiment NASA cu doi astronauti, frati gemeni. Specialistii vor studia modificarile care apar in timpul vietii in spatiu

23-03-2015 21:11


NASA incepe in cateva zile un experiment unic, care n-ar fi fost posibil daca n-ar fi avut in randurile sale doi astronauti frati si, pe deasupra, gemeni identici.

Timp de un an, unul dintre ei va locui pe Statia Spatiala Internationala, iar celalalt va ramane la sol. La sfarsit, cercetatorii vor avea sansa unica sa identifice eventualele schimbari genetice suferite de cel din spatiu, comparandu-l cu cel ramas pe Pamant.

Scott si Mark Kelly au impartit multe lucruri de-a lungul vietii, de la genele identice pana la pasiunea pentru spatiu. Mark a petrecut 54 de zile in spatiu in timpul misiunilor NASA si s-a pensionat in 2011, cand sotia lui, membra a Congresului, a fost victima unui incident armat. Scott este in continuare astronaut activ si se pregateste sa plece vineri intr-o noua misiune, cu o capsula Soyuz.

''Stai aici cam patru-cinci ore, pana ajungi pe orbita'', a spus astronautul Scott Kelly.

Scott va sta timp de un an pe Statia Spatiala Internationala, de doua ori mai mult decat a stat vreodata un om acolo. Cum arata o replica de la sol a constructiei de pe orbita?

''E destul de confortabil pentru un dormitor spatial'', spune Scott Kelly.

In tot acest timp si la intoarcere, va fi studiat de cercetatori, iar termenul de comparatie va fi fratele sau. ''Poti vedea in detaliu cum se modifica genele si proteinele care le alcatuiesc, din cauza acestui mediu unic'', spune Stevan Gilmore, medic NASA.

Iar acest lucru este vital, daca omenirea vrea sa ajunga candva pe Marte, caci drumul pana acolo ar dura un an si jumatate cu mijloacele tehnice actuale.

''Trebuie sa vedem cum vor trai oamenii in spatiu perioade lungi de timp. Vor sa construiasca o baza pe Luna, intr-o zi'', a spus fostul astronaut Mark Kelly.

Experimentul incepe vineri, cand Scott va decola spre ISS de la o baza din Kazahstan.

VIDEO PROTVPLUS.RO