Noua rachetă Vega-C, la care a colaborat și România, s-a lansat în spațiu

×
Codul embed a fost copiat

România se numără printre cele 13 țări care au participat la proiectul noii rachete Vega-C a Agenției Europene Spațiale, care s-a lansat miercuri, 13 iulie.  

UPDATE: Noua rachetă Vega-C, la realizarea și testarea căreia, a contribuit și România, a fost lansata cu succes, în spațiu, la ora 16 şi 16 minute, ora României, din Portul Spațial European din Guyana Franceză. Anterior, lansarea fusese amânată de două ori din cauza condiţiilor meteorologice.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Un moment istoric la care România a avut o contribuţie specială. Șapte-opt firme româneşti, de asemenea, Agenţia Spaţială Română Rosa, precum şi IINCAS, au contribuit la acest moment, prin testele hipersonice, prin componente de mare precizie, componente metalice, prin componente ale sistemului electronic. Suntem mândri că steagul României este printre cele 13 steaguri de pe corpul acestei rachete."

Testarea parametrilor acustici și aerodinamici a avut loc la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare din România. Testele au durat aproape un an și au costat aproape un milion de euro.

Corneliu Stoica, șeful instalaţiilor experimentale INCAS: „Testele au avut loc în această instalaţie. Testele au constat în măsurători în acest tunel trisonic. Obiectele ambarcate pe acest lansator trebuie să fie protejate de temperaturi înalte, de vibraţii şi de zgomot.” 

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

UPDATE: Evenimentul, care ar fi trebuit să înceapă la ora 14.13 a fost decalat, cel mai probabil din cauza condițiilor meteorologice:

Lansarea a avut loc din Portul Spațial European din Guyana Franceză, iar statele participante în proiectul Vega-C sunt: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Norvegia, România, Spania, Suedia și Elveția.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Digitalizării, capacitatea rachetei Vega-C este mult îmbunătățită în comparație cu predecesoarea sa, racheta Vega, care este în uz din anul 2012.

Configurația noii rachete reprezintă un progres important în ceea ce privește flexibilitatea sistemului de lansare.

Vega-C poate lansa pe orbită sateliți mai mari decât o făcea Vega, poate lansa două sarcini utile principale și poate fi configurată pentru a lansa sateliți de mici dimensiuni pentru terți.

Viitorul vehicul spațial al ESA, Space Rider, va fi lansat pe orbită tot cu ajutorul unei rachete Vega-C.

Împreună cu viitoarea rachetă Ariane 6, folosirea și îmbunătățirea rachetei Vega-C vor spori și mai mult competitivitatea europeană după anul 2025.

România participă și la realizarea rachetei Ariane 6

România participă și la realizarea rachetei Ariane 6, al cărei zbor inaugural a fost amânat pentru anul viitor.

Prin aceste programe opționale ale ESA, unde România a fost admisă numai după demonstrarea capacității de cercetare, tehnice și industriale, țara noastră se va număra printre statele care contribuie la independența Europei la accesul la spațiu.

Acești pași vin ca răspuns la creșterea rapidă a concurenței la nivel mondial, Europa propunând o ofertă de configurații bazate pe module comune.

România este unul dintre cele 13 State Membre ESA care contribuie la Vega-C.

Steagul României se află pe corpul rachetei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
O rachetă realizată în România va lansa un satelit pe orbită. Unde va putea fi urmărită lansarea
O rachetă realizată în România va lansa un satelit pe orbită. Unde va putea fi urmărită lansarea

O rachetă realizată în România va fi lansată de pe mare în luna august, de la bordul unei nave militare. Pregătirile pentru acest eveniment vor începe de săptămâna viitoare. Ea poate fi văzută în cursul zilei de duminică în Piaţa Ovidiu din Constanţa.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.