Istoric britanic: Exploratorul chinez Zheng He a descoperit America inaintea lui Columb

Ultima actualizare: 12-10-2013 06:54
harta

Un istoric britanic sustine ca America a fost descoperita de chinezi si nu de Cristofor Columb, asa cum ne invata istoria, relateaza Daily Mail.

Istoricul britanic Gavin Menzies sustine in cartea sa "Who Discovered America?"(n.r. Cine a descoperit America?) ca asiaticii calatoreau pe mare catre Lumea Noua inca din anii 40.000 i.Hr. si afirma ca amiralul chinez Zheng He a explorat primul America inaintea lui Columb.

Istoricul isi baseaza teoriile pe copia unei harti vechi de 600 de ani gasita intr-o librarie second hand din China. Documentul gasit este o copie din secolul XVIII a unei harti din 1418 realizata de amiralul chinez Zheng He, harta ce descrie in detalii Lumea Noua.

Faptul ca asiaticii au realizat o harta a emisferii vestice cu 70 de ani inainte de descoperirea atribuita lui Columb este o dovada importanta, sustine Menzies.

"Povestea traditionala potrivit careia Columb a descoperit Lumea Noua este o fantezie absoluta, un basm" a declarat Gavin Menzies.

Nu toata lumea accepta teoriile sale. Unii critici il numesc un pseudo-istoric, fara pregatire profesionala si sustin ca ideile sale sunt grandioase si fara fundament istoric.

Adeptii acestei teorii insa l-au sustinut complet in demersurile sale, unii donand sume generoase pentru ca britanicul sa realizeze investigatiile.

Menzies mai pretinde ca exploratorul Columb s-a folosit chiar de harta atribuita lui Zheng He pentru a-si planifica expeditia in America.

Navigatorul Zheng He este considerat cel mai faimos explorator chinez. Cu o flota puternica intreprinde sapte expeditii pe mare, intre anii 1405 si 1433, aceste expeditii au fost in Oceanul Indian si in Oceanul Pacific. Are o influenta atat de mare in cultura asiatica incat in unele parti din Indonezia este considerat un zeu.

O alta teorie a lui Menzies sustine ca chinezii au traversat Pacificul inca din 40.000 i.Hr. Britanicul afirma ca aceasta teorie are la baza dovezi ADN potrivit carora indienii americani sunt descendenti ai unor valuri de colonisti chinezi.


Sursa foto: Liu Gang
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO