Istoria se va repeta. In Antarctica vor creste palmieri, asa cum se intampla in urma cu 50 mil. ani
Oamenii de stiinta avertizeaza ca, daca incalzirea globala va continua in ritmul actual, Antarctica se va transforma intr-un paradis tropical, asa cum a fost in urma cu 50 de milioane de ani.
In era Eocena, in zona unde se afla acum calota glaciara din Antarctica cresteau palmieri, iar temperaturile depaseau 20 de grade Celsius.
Chiar daca ni s-ar parea interesant ca aceasta regiune sa redevina verde si fertile, efectul asupra civilizatiei noastre ar fi devastator: nivelul marilor ar creste cu 60 de metri, iar orasele de coasta precum New York, Hong Kong si Sydney vor disparea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetatorii au aflat despre trecutul Antarcticii analizand probe de polen, care s-a conservat la un kilometru adancime sub fundul oceanului, fosilizandu-se.
In urma cu 50 de milioane de ani, incalzirea climei a fost provocata de cantitatea foarte mare de dioxid de carbon din atmosfera.
“Ar fi interesant sa calatorim in timp, sa fim aici in era Eocena. Ne-am putea scalda intr-o apa destul de calda, iar in apropiere ar fi o padure luxurianta”, declara James Bendle, de la Universitatea din Glasgow.
Din analiza mostrelor de polen fosilizat, savantii au aflat ca aici cresteau atunci palmieri si baobabi. In apropiere exista si o padure de munte, cu conifere.
Polenul acestor plante a fost transportat de insecte si a ajuns in zona de coasta, unde s-a conservat in noroi timp de 50 de milioane de ani.
In perioada aceea, cele mai friguroase ierni nu aduceau temperaturi mai scazute de 10 grade Celsius, iar vara acestea cresteau la 21 de grade.
Daca atunci nivelul de dioxid de carbon era ridicat din cauze naturale, acum acesta este crescut din cauza activitatii umane, iar ritmul este mutl mai rapid.
Temperatura medie creste mai repede decat in orice perioada a istoriei planetei, spune James Bendle.
La randul sau, profesorul Jorg Pross, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, atrage atentia ca daca nivelul de CO2 va continua sa creasca in acest ritm, clima va ajunge la nivelul din Eocen peste doar cateva sute de ani.
Sursa: Daily Mail
Etichete: padure, clima, incalzire, antarctica, palmieri,
Dată publicare:
02-08-2012 19:18