Inventatori care nu s-au imbogatit din creatiile lor

Online

Inventatorul mouse-ului, Douglas Engelbart, care a murit la varsta de 88 de ani, nu a facut niciodata bani de pe urma creatiei sale, in aceeasi situatie aflandu-se si alti inventatori care nu au ajuns miliardari.

1. LED-ul

Cand Nick Holonyak Jr. a inventat in 1962 primul LED utilizabil, el a prevazut ca, la un moment dat, aceasta inventie va lua locul becului inventat de Edison.

Colegii lui Holonyak au fost de parere ca acesta ar fi trebuit sa primeasca premiul Nobel, insa el a spus cu umilinta: "Este ridicol sa te gandesti ca cineva iti datoreaza ceva (...)".

2. Post-it-urile

Citește și
inventie
Minutele pierdute asteptand autobuzul ar putea deveni istorie. Aplicatia inventata de cativa liceeni
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Trei milioane de post-it-uri se vand in fiecare an la nivel international, dar inventatorii lor au spus ca nu s-au imbogatit de pe urma creatiei lor, desi au un trai confortabil.

Aceste hartiute de notite au fost inventate de doctorul Spencer Silver, care in 1968 a inventat un anumit tip de adeziv care se dezlipeste usor si poate fi refolosit, si de colegul sau Art Fry, care era nemultumit de faptul ca semnele de carte picau din cartea sa de cantece religioase.

3. Pusca AK-47

Arma Kalashnikov, sau AK-47, a fost inventata de Mikhail Kalashnikov, soldat in Armata sovietica, in timp ce acesta se recupera in spital ca urmare a ranilor suferite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Kalashnikov a pretins ca a inventat aceasta arma "in beneficiul" tarii sale.

4. Acul de gramofon din safir

Marie Killick a inventat acul de gramofon, insa nu l-a putut licentia si in ciuda unor ani de procese nu a reusit sa castige bani de pe urma inventiei sale. In 1958, Killick a castigat un proces impotriva casei de discuri Pye, dar aceasta a dat faliment in urmatorul an.

5. Ambarcatiunea hovercraft-ului

Sir Christopher Cockerell a folosit un aspirator de praf si cutii de conserva pentru a-si testa teoriile in vederea crearii hovercraft-ului, cunoscut si sub denumirea de ambarcatiune pe perne de aer sau ACV, care poate fi folosita pentru deplasare pe pamant, apa, noroi sau gheata. In 1959, ambarcatiunea inventata de Cockerell a traversat distanta dintre Calais si Dover (aproximativ 50 de km). Cockerell a fost innobilat, primit titlul "Sir", insa s-a luptat ani in sir pentru a obtine sumele de bani care i se cuveneau de la National Research Development Corporation.

6. Jocul Tetris

Programatorul rus Alexey Pajitnov a inventat jocul Tetris impreuna cu colegii sai din cadrul centrul de cercetare finantat de guvernul rus, in 1985. Pajitnov a inceput sa primeasca drepturi de autor pentru inventia sa abia dupa zece ani, cand a infiintat The Tetris Company.

7. Radioul cu manivela

Inventatorul Trevor Baylis a declarat recent ca nu isi mai permite sa traiasca in casa sa din Twickenham, Londra. El a spus ca in ciuda milioanelor de tipuri de radiouri care se vand la nivel international, compania cu care a intrat in aceasta afacere a pierdut controlul asupra produsului si asupra profiturilor generate de vanzarea acestuia. "Cei mai multi dintre noi nu am facut-o pentru bani", a spus Trevor Baylis, precizand ca a stiut ca nu va castiga bani in momentul in care a inventat radioul si lanterna, care se incarca prin intermediul unei manivele care atunci cand este rotita produce energie.

8. Aparatul pentru Karaoke

Acest aparat a fost inventat de omul de afaceri japonez Daisuke Inoue, care insa nu si-a inregistrat inventia si, drept urmare, nu a castigat bani de pe urma creatiei sale.

9. Formatul MP3

Formatul audio MP3 a devenit rapid un standard pentru transferarea melodiilor pe internet. Studentul german Karlheinz Brandenburg a inceput sa lucreze la acest proiect in anii '80, insa din cauza ca nu a avut bani pentru a distribui acest software, l-a oferit gratuit.

10. World Wide Web (www)

Sir Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web-ul, cu ajutorul cercetatorilor de la laboratorul CERN din Geneva. Tim Berners-Lee, inventatorul internetului, spune ca inventia sa a cunoscut un succes rapid datorita faptului ca a putut fi folosita gratuit. Nu toti inventatorii sunt motivati in munca lor de dorinta de a face bani, ci unii vor sa aiba o contributie la "binele comun", a declarat doctorul Tilly Blyth, de la Science Museum.

"Tindem sa ne concentram pe dezvoltarea comerciala, insa in realitate avem de-a face frecvent cu cercetari sustinute din fonduri publice si guvernamentale (...) Daca te uiti la iPhone te gandesti ca este o inventie extraordinara a lui Steve Jobs si a companiei Apple, dar daca te uiti la elementele vitale ale acestuia, precum ecranul, chip-ul si procesorul - toate acestea isi au originile in cercetari finantate din fonduri guvernamentale", a mai spus Blyth.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Doug Engelbart, inventatorul mouse-ului, a murit la 88 ani. Cum a schimbat istoria IT timp de 50 ani
Doug Engelbart, inventatorul mouse-ului, a murit la 88 ani. Cum a schimbat istoria IT timp de 50 ani

Doug Engelbart, omul care sta in spatele uneia dintre cele mai mari inventii ale ultimului secol, mouse-ul, a murit la varsta de 88 de ani, anunta BBC.co.uk.

Minutele pierdute asteptand autobuzul ar putea deveni istorie. Aplicatia inventata de cativa liceeni
Minutele pierdute asteptand autobuzul ar putea deveni istorie. Aplicatia inventata de cativa liceeni

Printre lectii, teze si problemele adolescentei, cativa liceeni si-au gasit si timp de inventii: site-ul pe care poate fi platita orice factura, floarea artificiala care produce oxigen sau aplicatia pentru mijloacele de transport in comun.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.