Interviu cu Manuela, una dintre romancele ce vor sa plece pe Marte. Are o sansa de 1 la 700 sa intre in istorie
5 romance si un roman aflati in cursa pentru colonizarea planetei Marte sunt cu un pas mai aproape de visul lor. Acestia au fost selectati dintr-un total de 200.000 de concurenti in cea de-a treia etapa a proiectului istoric Mars One.
Manuela este chimist, iar de 20 de ani traieste in Cipru. La cei 43 de ani ai sai spune ca nimic nu o poate face mai fericita decat ideea de a explora Universul. Acum, ea a aflat ca se afla printre ultimii 700 de participanti. Iar daca va fi selectata, va pleca definitiv de langa fiii sai de 16 si 19 ani.
"Baietii mei s-au bucurat foarte mult ca am ramas in cei 706 si vor sa se intample asa mai dintr-o data, sa se termine. sau sa merg sau sa nu merg", povesteste Manuela.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
706 candidati au mai ramas, dintr-un numar initial de 200.000.
Dintre acestia, 24 vor fi antrenati timp de 7 ani, iar totul va fi difuzat in cadrul unui reality show.
In 2018 ar urma sa fie trimis, mai intai, un robot. Apoi primul echipaj uman va fi format din doi barbati si doua femei. Acestia ar urma sa plece in 2022, iar calatoria va dura un an. Un alt echipaj de 4 persoane ar fi trimis peste alti 2 ani.
Manuela a trecut deja de testele medicale si se antreneaza acasa facand execitii fizice, dar si multe de matematica. Desi este 100% decisa sa isi indeplineasca visul, stie ca momentul plecarii nu va fi usor.
Alaturi de ea, alti 5 romani au ramas in cursa pentru colonizarea planetei Marte.
Proiectul Mars One, pus la cale de Bas Lansdorp, un om de afaceri olandez, implica doar o calatorie dus, ceea ce inseamna ca astronautii nu se vor mai intoarce niciodata.
"O sa incepem o viata noua, o sa avem mult de lucru. Nu o sa avem timp sa ne gandim ca suntem pe Marte, n-o sa ne mai intoarcem", spune Manuela.
Specialistii in stiinte spatiale sustin ca cel mai mare impediment ar fi transportul unei cantitati de apa necesara pentru cursa de un an.
In plus, acolo sunt cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar, temperaturi de la -140 la 20 grade Celsius si radiatii extrem de puternice.
In urmatoarea etapa, candidatii vor fi audiati de o comisie speciala, urmand ca finalistii sa treaca direct la antrenamente.