Încă un semnal de alarmă privind încălzirea globală. Gheața se topește extrem de rapid

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Duminica 20 August 2017 18:39
Categorie: Stiinta

Un nou semnal de alarmă privind încălzirea globală vine de la bordul unui spărgător de gheaţă care traversează Oceanul Arctic.

Gheaţa de acolo se topeşte rapid, sub ochii navigatorilor. Iar imaginile din satelit confirmă cât de gravă este situaţia.

În fiecare an, dispar 87.000 de kilometri pătraţi de calotă, cât suprafaţă Serbiei. Iarna, o parte din gheaţă se reface însă într-un ritm care nu compensează pierderile din timpul verii.

În apele arctice din arhipelagul nordic al Canadei, spărgătorul de gheaţă finlandez MSV Nordica îşi face drum printre banchizele de gheaţă. Sunt... tot mai răzleţe, spun membrii echipajului, care observă cum, în perioada verii, "regatul îngheţat" se topeşte într-un ritm periculos.

Anul acesta de exemplu, călătoria va fi încheiată în timp record.

David 'Duke' Snider, navigator: "Vin aici din anii 80 şi este evident că sunt schimbări dramatice, în ceea ce priveşte dimensiunea şi grosimea stratului de gheaţă. Unde vedeam, de obicei, gheaţă cu o grosime de câţiva metri, acum vedem un strat mult mai mic şi mai subţire.."

Într-o perioada în care gheaţa ar trebui să fie ... sloi şi extrem de greu de spart, vasul întâmpina o rezistenţă infimă. Gheaţa de anul acesta se compară cu.. o budincă de ovăz în care găseşti câteva bucăţi mai greu de mestecat, spune navigatorul.

David 'Duke' Snider, navigator: "Anul trecut, de exemplu, această zona în care ne aflăm şi este acoperită de gheaţă, era complet topită.. până şi strâmtoarea M'Clintock Strait era fără pic de gheaţă, ceea ce nu vezi decât extrem de rar."

Oamenii de ştiinţă le împărtăşesc îngrijorarea.

Andrew Weaver, specialist în probleme de mediu: "În timpul vieţii copiilor noştri, se va ajunge în situaţia în care Oceanul Arctic nu va mai avea gheaţă în timpul verii".

Din 1979 încoace, stratul de gheaţă de aici s-a micşorat cu o medie de 87.000 de kilometri pătraţi pe an. Adică o suprafaţă egală cu a Serbiei sau a statului american Maine.

Cum gheaţa este esenţială pentru a proteja Pământul de efectele radiaţiilor solare, pericolul este clar.

Andrew Weaver, specialist în probleme de mediu: "Când o suprafaţă este albă, reflectă radiaţia solară înapoi în spaţiu. Când acea suprafaţă devine din albă, închisă la culoare, aşa cum se întâmplă când topeşti gheaţă, o cantitate mai mare din acea energie se absoarbe în acel loc.”

"Acum, observăm că gheaţa se topeşte chiar şi iarna, ceea ce e surprinzător într-un fel, pentru că iarna este întuneric, nu există raze solare care să topească gheaţă. Asta sugerează că oceanul a început să se încălzească şi că gheaţa arctică se micşorează chiar şi în sezonul rece."

Topirea gheţarilor duce, în timp, la ridicarea substanţială a nivelului marilor, şi la un risc de inundaţii potenţial catastrofale pentru numeroase ţări din lume.

Au de suferit şi animalele care trăiesc în Oceanul Arctic.

"Ne-am petrecut toata viata in cautarea lor." Trupurile unui cuplu disparut acum 75 de ani, gasite intr-un ghetar. FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO
blue hole
”Urme neidentificate” pe fundul Marii Găuri Albastre. Anunțul exploratorilor
Harponul pentru strângerea ”gunoiului spațial” a fost testat cu succes. Cum funcționează
Un harpon spaţial a fost testat în premieră. Cum funcționează. VIDEO
Descoperirea unui personaj mitologic la Pompeii, pe o frescă. Pe cine reprezintă
A fost descoperit un nou dinozaur. Avea coada în formă de inimă și lungimea unui autobuz
Povestea robotului Opportunity. I-au dat 3 luni de trăit, dar el a explorat Marte 16 ani
gheata
Nouă descoperire istorică făcută sub stratul de gheaţă din Groenlanda
Studiu: Pământul ar fi putut fi acoperit complet de ape. Ce l-a salvat
Un bărbat a făcut infarct fiindcă a mâncat o acadea. Ce conţinea, de fapt, bomboana
Studiu: Consumul de hrană ultra-procesată scurtează durata de viață
Fenomenul care ar putea duce la dispariția insectelor de pe Pământ
Un instalator a făcut o descoperire istorică uluitoare într-o canalizare