In ritmul actual, calota glaciara risca sa dispara in 10 ani. Expertii sunt ingrijorati de situatie
Satelitii Agentiei Spatiale Europene au surprins un fenomen alarmant: gheata din zona arctica se topeste mult mai repede decat se estimase si in scurt timp ar putea sa dispara complet.
Satelitii au furnizat noi imagini, care atesta ca in ultimul an s-au topit 900 de kilometric cubi de gheata din aceasta regiune.
Prin urmare, fenomenul de topire are loc mult mai repede si, daca se mentine acest ritm, in doar 10 ani calota glaciara din zona arctica ar putea sa dispara complet.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cauzele acestei topiri rapide sunt incalzirea globala si emisia de gaze cu efect de sera.
Daca toata gheata din aceasta zona se va topi, consecintele vor si devastatoare. Numai ghetarii din Groenlanda ar putea provoca cresterea nivelului marilor cu 7 metri.
Cercetarile savantilor se bazeaza pe datele oferite de un satelit lansat in anul 2010, dar si de submarine, care au analizat grosimea stratului de gheata.
Acest ultimul studiu contrazice articolul publicat luna trecuta de cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, care au sustinut ca gheata din Groenlanda este mai putin predispusa la topire decat se credea initial.
“Este prea devreme sa vorbim despre disparitia calotei glaciare”, declarase Kurt Kjaer, cel care a condus acest studiu.
El a explicat ca exista perioade de topire accelerata a ghetii, dar acestea sunt urmate de perioade in care fenomenul este mult diminuat, chiar oprit.
Sursa: Daily Mail
Etichete: incalzire globala, groenlanda, efect de sera,
Dată publicare:
13-08-2012 11:36