HARTA INTERACTIVĂ. Cum arăta România în urmă cu 90 de milioane de ani
Un paleontolog din California a creat o hartă interactivă care permite oamenilor să vadă unde se aflau orașele în care locuiesc, în urmă cu zeci sau chiar sute de milioane de ani în urmă, potrivit CNN.
Harta online, proiectată de Ian Webster, oferă o serie de instrumente care facilitează descoperirea mai ușoară a Pământului, cum ar fi locul în care au trăit primele reptile sau când a apărut prima floare.
Harta permite utilizatorilor să își introducă locația și momentul în timp și astfel pot vedea unde se aflau localizate orașele lor în urmă cu sute de milioane de ani. Harta le arăta utilizatorilor chiar și ce dinozauri trăiau în apropiere în zona pe care o caută.
Harta interactivă poate fi consultată AICI.
De exemplu, potrivit acestei hărți, în urmă cu 90 de milioane de ani, Bucureștiul era acoperit de ape, la cel ca cea mai mare parte a României actuale. Doar vârfurile muntoase se aflau la suprafață.
"Arată că mediul nostru este dinamic și se poate schimba. Istoria Pământului este mai lungă decât ne putem imagina, iar dispunerea actuală a plăcilor tectonice și a continentelor este un accident al timpului. Va fi foarte diferită în viitor", a declarat Ian Webster pentru CNN.
Webster a construit harta cu ajutorul unor modele geologice create paleogeograful Christopher Scotese. Modelele lui Scotese arată dezvoltarea tectonică a plăcilor începând din urmă cu 750 de milioane de ani. La acea vreme, abia apăruseră algele în oceanele Pământului.