Geoglifele antice din Deșertul Atacama au fost distruse. ”Imaginile sunt cu adevărat șocante”

geoglife chile
El Pais

O mare parte din geoglifele antice aflate în Deșertul Atacama au fost distruse pentru totdeauna de trecerea mașinilor peste desenele realizate acum 3.000 de ani în Chile de către popoarele prehispanice.

 

Chile nu a reușit să oprească mașinile care circulă peste modelele mari gravate în stânca acestui peisaj vast. Imaginile aeriene din luna septembrie au dezvăluit amploarea distrugerii, scrie El Pais.

Când Fundația pentru Deșertul Atacama a postat pe rețelele de socializare, la începutul lunii septembrie, daunele pe care o varietate de vehicule motorizate le-au cauzat geoglifelor Alto Barranco din regiunea Tarapacá din nordul Chile, au existat reacții globale. „Imaginile sunt cu adevărat șocante din cauza amplorii contactului”, spune Gonzalo Pimentel, directorul ONG-ului chilian.

Dovezile vizuale, obținute de la înălțime, arată cum figurile de patru metri elaborate de popoarele andine prehispanice pe pietrele din Alto Barraco în urmă cu mai bine de 1.000 de ani sunt șterse de trecerea necruțătoare a jeepurilor, motocicletelor și ATV-urilor.

Citește și
Desertul Atacama
Deşertul Atacama, o groapă imensă de haine aruncate. Cum arată poluarea industriei de fashion
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pimentel explică că acest sit arheologic a fost „din păcate distrus de câteva decenii de trecerea vehiculelor de teren și se pare că nu se vede un sfârșit”.

Concentrate în mare parte în regiunile Arica și Tarapacá, în nordul extrem al țării, geoglifele din Chile au fost desenate între 3.000 și 1.000 de ani în urmă, înfățișând figuri geometrice, zoomorfe și antropomorfe, pentru a ajuta la orientare, așa cum a spus Marcela Sepúlveda, președintele Societatea Chileană de Arheologie.

Cel mai important lucru este interacțiunea dintre comunități și peisajul lor, pentru că este aproape o cartografie”, spune el.

Este o hartă care conține repere specifice: trasee de urmat, surse de apă, locuri de întâlnire. Aceasta este cheia pentru a locui în deșert și pentru a vă putea deplasa printr-un spațiu care pare atât de neospitalier”.

Potrivit lui Sepúlveda, „este necesar să se sublinieze cunoștințele care există în producția de geoglife. Vorbim despre manipularea dimensiunilor, a măsurătorilor, de a putea reprezenta o imagine la o scară monumentală”.

”Este o tragedie. Aceste geoglife sunt unice în lume”

Aceste situri arheologice au fost invadate de ani de zile de oameni care veneau peste ele în vehicule motorizate. „Majoritatea daunelor sunt ireversibile”, spune Pimentel, observând amploarea acesteia.

Deși există tehnici de restaurare care ar putea fi aplicate, mi se pare că, din cauza amplorii daunelor, este aproape imposibil să le readuci la felul în care au fost cândva”.

Pimental adaugă că distrugerea geoglifelor crește în fiecare zi, nu doar prin conducerea mașinilor peste ele, ci și prin mineritul din regiune.

Pagubele aduse siturilor de patrimoniu au de-a face cu un grad de ignoranță, spune Sepúlveda, care a raportat daunele atât Procuraturii, cât și poliției încă din 2005: „Cazul Alto Barranco este o tragedie și este cumulativ. Aceste geoglife nu se găsesc peste tot – sunt unice și există multe dintre ele în Deșertul Atacama, ceea ce înseamnă că avem responsabilitatea globală de a le conserva”.

Calogero Santoro, arheolog și universitar la Universidad de Tarapacá, a spus pentru EL PAÍS că „Chile este în mod normal cunoscut pentru minerit și astronomie, dar arheologia este, de asemenea, neprețuită, deoarece arată capacitatea creativă a oamenilor care au trăit în medii extreme precum Deșertul Atacama. Geoglifele sunt un exemplu al acestei creativități; monumentalitatea și complexitatea acestor geoglife din nordul Chile nu se găsesc în altă parte”.

În Chile, geoglifele sunt protejate de Legea Monumentelor Naționale și aparțin statului. Problema, explică Sepúlveda, este că „deși toate siturile sunt protejate, nu toate au categorii speciale pentru anumite proiecte de protecție. Majoritatea monumentelor din Chile sunt neprotejate, cu excepția cazului în care au un anumit proiect. De exemplu, geoglifele din Pintados, lângă Iquique, în regiunea Tarapacá, se află într-o rezervație a Corporației Naționale de Silvicultură Conaf și sunt conservate deoarece Conaf este responsabil de ele”.

Reacția statului: Există legi, dar ”legile trebuie respectate de oameni”

Potrivit lui Pimentel, „statul și agențiile sale relevante, cum ar fi Consiliul Monumentelor Naționale, nu au fost la înălțimea sarcinii de a proiecta, implementa și susține o politică minimă de protecție, salvgardare și îmbunătățire” a acestor situri extrem de relevante. Între timp, Calogero Santoro spune că, deși este important și există legi care să protejeze aceste situri arheologice, „legile trebuie respectate de oameni. Acest lucru ține de educație, oamenii trebuie să fie conștienți de importanța protejării și cultivării acestor rămășițe”.

Ministrul bunurilor naționale din Chile, Marcela Sandoval, insistă că aceste site-uri sunt protejate de lege. „Asta definește deja un alt statut, care este însoțit de semnalizare și campanii de informare. Facem apel la cetățeni să colaboreze în îngrijirea lor, mai degrabă decât să fie pur și simplu reactivi la pedeapsa și controlul pe care statul le poate desfășura pe un teritoriu care, trebuie spus, este foarte extins”.

În cazul geoglifelor Alto Barranco, Ministerul Activelor Naționale spune că a crescut nivelul de semnalizare și a trimis informațiile de bază Consiliului de Apărare a Statului pentru a evalua acțiunile în justiție cu privire la daunele care „ar putea constitui o infracțiune la fața locului”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Deșertul Atacama din Chile atrage turiștii după fenomenul El Nino. Ce a apărut pe dunele de nisip. „Un privilegiu”
Deșertul Atacama din Chile atrage turiștii după fenomenul El Nino. Ce a apărut pe dunele de nisip. „Un privilegiu”

Dunele de nisip din deşertul Atacama din Chile, cel mai arid de pe planetă, au fost acoperite în ultimele zile de flori albe şi violet, după ploile timpurii care au stimulat înflorirea în toiul iernii din emisfera sudică, transmite luni Reuters.

 

Deşertul Atacama, o groapă imensă de haine aruncate. Cum arată poluarea industriei de fashion
Deşertul Atacama, o groapă imensă de haine aruncate. Cum arată poluarea industriei de fashion

În ultimii ani, sustenabilitatea a fost principala problemă cu care s-a confruntat și se confruntă în continuare industria modei. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, industria modei este a doua cea mai poluantă de pe planetă.  

Inundații de amploare în deșertul Atacama, locul unde ploaia este o adevărată minune
Inundații de amploare în deșertul Atacama, locul unde ploaia este o adevărată minune

Deşertul Atacama din Chile a fost măturat de inundaţii de amploare.

Misterul mâinii uriașe din Deșertul Atacama. Testele făcute de NASA în zonă
Misterul mâinii uriașe din Deșertul Atacama. Testele făcute de NASA în zonă

În Deșertul Atacama din Chile se află o construcție inedită, „Mâna Deșertului’’.

Misterioasele desene gigantice, vechi de 2.000 de ani, descoperite în Peru
Misterioasele desene gigantice, vechi de 2.000 de ani, descoperite în Peru

Arheologii au descoperit cu ajutorul dronelor peste 25 de geoglife în deşertul din sudul statului Peru, în apropierea faimoaselor linii Nazca, a informat luni un responsabil din cadrul Ministerului Culturii, citat de Reuters.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.