Fenomenul ciudat care a cuprins Pământul. Nu s-a mai întâmplat în ultimele două milenii
Vremea șochează întreaga lume. Temperatura medie globală a fost depășită două zile la rând, stabilind noi recorduri de când se fac măsurători.
Planeta noastră s-a încălzit îngrijorător în doar 24 de ore, de duminică până luni. Anomalia le dă bătăi de cap specialiștilor, pentru că nu pot spune exact ce a cauzat-o.
Temperatura medie pe glob a urcat, duminică, 21 iulie, la 17,09 grade Celsius. A fost cea mai mare din istoria măsurătorilor. Însă luni, 22 iulie, planeta noastră a continuat să se încălzească până la 17,15 grade Celsius. Recordurile i-au alertat pe climatologi.
Reporter: Când ați deschis calculatorul și ați văzut recordul, care a fost gândul dumneavoastră?
Roxana Bojariu, climatolog șef al ANM „De îngrijorare. E această așteptare să vedem ce se întâmplă în continuare, pentru că dacă recordurile continuă și în luna august, probabilitatea de a avea în sistemul climatic o modificare în funcționarea sa, care să ne fi scăpat și să accelereze foarte mult încălzirea globală, e mare. Magnitudinea ne nedumerește. Creșterea e mult mai mare față de ce anticipam noi”.
Aceste recorduri vin după cele de anul trecut. După ce a văzut că temperatura globală a crescut în 2023 cu peste 1,4 grade Celsius, climatologul șef al NASA a avertizat.
Gavin Schmidt , climatolog, directorul institutului Goddard al NASA: „Am crezut că știm care este evoluția pe termen lung a efectelor gazelor de seră. În anul 2023, eșec total. Atunci când nu înțelegem ceva, trebuie să refacem calculele, dar înseamnă și că predicțiile noastre pentru viitor devin din ce în ce mai nesigure. Nu mai suntem siguri de ce se va întâmpla în 2024”.
sursa: StarTalk/YouTube
Deocamdată, climatologii iau în calcul mai multe scenarii în care analizează particulele de praf din atmosferă și erupțiile vulcanice.
Roxana Bojariu, climatolog șef al ANM: „Noi trebuie să explicăm de ce toate recordurile cad cu o marjă atât de mare. Dacă luăm computerele și analizăm, nici erupția vulcanului Tonga nu acoperă în totalitate această marjă, ne mai trebuie niște sutimi importante la nivelul temperaturii medii globale. Pe noi ne îngrijorează și mai tare. Știința e un proces continuu și asta nu înseamnă că nu vom afla ce e cu această accelerare”.
Specialiștii spun că abia la finalul lunii august vor avea o imagine de ansamblu, pentru că atunci temperaturile ar trebui teoretic să mai scadă. Cert este că în acest moment sunt peste 70% șanse ca anul 2024 să fie declarat cel mai călduros din ultimele două milenii.