Gadgetul suprem. Nu e un scenariu SF: in cativa ani oamenii vor avea a doua piele, ELECTRONICA
O a doua piele, electronica, i-ar putea salva in viitor pe bolnavii de epilepsie, dar si pe cei cu probleme cardiace sau respiratorii. Doi cercetatori chinezi din Suedia lucreaza la un dispozitiv care se prinde de piele si e aproape invizibil.
De asemenea, acest dispozitiv are capacitatea de a comunica wireless cu un computer. Daca pacientul isi incetineste miscarile, respira intr-un ritm necontrolat sau cade, dispozitivul declanseaza instantaneu o alarma.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intr-o foita de silicon, cercetatorii au integrat metal lichid, formand un fel de plasa, pe care au atasat senzori. Acestia, de exemplu, "simt" care parti ale corpului se misca. Mai exact, daca purtatorul pielii electronice respira sau nu.
"In viitor, dispozitivele electronice extensibile vor fi folosite zilnic. De exemplu, pentru telefoanele mobile, pentru ziare. Iar in domeniul sanatatii, vor fi folosite pentru monitorizarea pacientilor." - a declarat Zhigang Wu, profesor la Universitatea Uppsala.
"Am probat primele dispozitive de comunicare wireless, care sunt flexibile, se pot indoi si plia pe orice suprafata. Acestea pot trimite informatii unui computer, de exemplu." - a spus si Shi Cheng, cercetator.
E drept ca exista deja dispozitive asemanatoare care pot monitoriza bataile inimii si ritmul respiratiei, dar sunt masive si trebuie atasate de corp cu ajutorul unor curele. Un calvar pentru cei care trebuie sa poarte in permanenta un astfel de echipament, din motive medicale.
"Daca porti un dispozitiv cu senzori, probabil ca vrei o viata normala. Vrei sa te misti natural, sa mergi, nu sa cari un dispozitiv greoi, rigid." - a explicat Cheng.
Cercetatorii cred ca dispozitivul va revolutiona piata atunci cand vor reusi sa-i imbunatateasca performantele. Dar sunt convinsi ca, intr-un viitor apropiat, bolnavii cu probleme cardiace sau suferinzii de epilepsie vor putea fi monitorizati de la distanta cu asa-numita "e-piele".
Sursa: Pro TV
Etichete: Suedia, cercetatori, piele, epilepsie, chinezi,
Dată publicare:
26-11-2011 07:55