Descoperirea care schimba tot ce se stia despre unul din satelitii planetei Saturn
Oficialii NASA anunta ca au facut o descoperire importanta despre unul din satelitii naturali ai planetei Saturn, Dione, despre care se credea pana acum ca este un corp ceresc complet inghetat.
Potrivit BBC News, datele furnizate de sonda spatiala Cassini arata ca pe suprafata lui Dione exista activitate vulcanica.
Prin urmare, acest corp ceresc este mult mai dinamic decat credeau pana acum specialistii, care il considerau o imensa “minge de gheata”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mai mult, campul magnetic al planetei Saturn sugereaza ca Dione emite in spatiu particule, acest lucru facand-o oarecum similara altui satelit al planetei, Enceladus, care “lanseaza” adevarate jeturi de apa.
Cu putin timp inainte de aceasta descoperire importanta, oamenii de stiinta au anuntat ca in atmosfera din jurul lui Dione a fost detectat oxigen.
Sonda Cassini a furnizat si alte date interesante despre acest corp ceresc: suprafata lui Dione ar putea avea zone “calde”, unde gheata ar fi topita, spune Bonnie Buratti, de la NASA.
Dione are un diametru de 1.122 kilometri. Suprafata sa exterioara este acoperita in totalitate cu gheata, iar interiorul este format din roci.