Descoperirea care ar putea schimba tot ce se stia despre religie. Inscriptia Ophel, descifrata
O inscriptie misterioasa descoperita anul trecut in Israel a fost analizata de istorici, care vin cu o ipoteza surprinzatoare. Ei afirma ca acest fragment de ceramica, cu un text greu de descifrat, sugereaza ca evenimentele relatate in Biblie sunt reale.
O bucata de ceramica, cu un text scris pe ea, care a fost numita Inscriptia Ophel, a fost gasita in Ierusalim anul trecut.
Dateaza din secolul al X-lea i.Hr. si la inceput arheologii au crezut ca este scrisa in limba canaanita. Canaanitii sunt un popor mentionat in Biblie, care a trait in nordul actualului stat Israel.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Acum insa, expertul Douglas Petrovici, sustine ca limba misterioasa este de fapt o forma arhaica de ebraica.
Prin urmare, descoperirea demonstreaza ca evreii au locuit in aceasta regiune mult mai devreme decat estimasera initial istoricii, iar evenimentele relatate in Biblie, despre domniile regilor David si Solomon, sunt fapte reale, scrie Daily Mail.
Inscriptia a fost gasita in zona veche a Ierusalimului, pe colina Ophel, in apropiere de Muntele Templului, in decembrie 2012.
“Vorbitorii de ebraica erau cei care controlau in secolul X i.Hr. Ierusalimul, intr-o perioada mentionata in Biblie ca epoca regilor David si Solomon”, declara Petrovici, expert in istoria Orientului Apropiat.
Daca Petrovici are dreptate, aceasta este dovada ca evenimentele relatate in Vechiul Testament au fost consemnate pe masura ce aveau loc, nu cu sute de ani mai tarziu, cum credeau pana acum istoricii.
Prin urmare, Biblia poate fi considerata ca fiind un document istoric, care consemneaza fapte reale, nu povesti.
Ipoteza lui ramane insa controversata. Israel Finklestein, arheolog la Universitatea Tel Aviv, spune ca metodele stiintifice nu trebuie sa fie umbrite de “idei romantice”.