Descoperirea a sute de cranii intr-un sit arheologic de sub Mexico City ofera noi informatii despre sacrificiile aztecilor

02-07-2017 17:18


templu aztec Mexic

Arheologii au descoperit 676 de cranii cimentate in zid si mii de fragmente in edificiul cilindric din apropierea Primariei Templo, unul dintre templele principale din capitala azteca Tenochtitlan, care mai tarziu a devenit Mexico City.

Se crede ca turnul face parte din Huey Tzompantli, o serie de cranii care au semanat frica in randul conchistadorilor spanioli, cand au cucerit orasul sub conducerea lui Hernan Cortes, potrivit theguardian.com.

Structura a fost mentionata in scrierile acelor vremuri. Istoricii se refera la modul in care capetele taiate ale razboinicilor capturati au "impodobit" zidurile.

Sapaturile arheologice din inima orasului vechi din Mexico City, care au inceput in 2015, sugereaza ca imaginea nu a fost completa.

"Ne asteptam sa fie doar barbati, evident tineri, razboinici, dar despre femei si copii ati crede ca nu au mers la razboi", a declarat Rodrigo Bolanos, antropolog biologic care a investigat descoperirea.

"Se intampla ceva, despre care nu avem nici o informatie, iar acest lucru este cu adevarat o noutate, o premiera pentru altarul Huey Tzompantli", a mai afirmat antropologul.

Raul Barrera, unul dintre arheologii care lucreaza la acest sit de langa imensa Catedrala Metropolitana, construita peste Primaria Templo, a declarat ca acele cranii ar fi fost asezate in turn dupa ce au fost afisate in public intr-un zid din capete.

Cu un diametru de aproximativ 6 metri, turnul era asezat intr-un colt al capelei lui Huitzilopochtli, zeul aztec al Aoarelui, razboiului si sacrificiul uman. Baza sa nu a fost inca scoasa la lumina.

Raul Barrera: „Nu exista nicio indoiala ca turnul era unul dintre edificiile din cranii mentionate de Andres de Tapia, un soldat spaniol care l-a insotit pe Cortes in cucerirea din 1521 a Mexicului.”

In insemnarile din campanie, Andres de Tapia a spus ca a numarat zeci de mii de cranii in ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Huey Tzompantli.

Barrera a mai confirmat ca au fost gasite 676 de cranii si ca numarul creste odata cu desfasurarea sapaturilor.

Aztecii si alte popoare mezoamericane au facut sacrificii umane ritualice ca daruri catre Soare.

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO