Prima biblioteca de materiale din Europa de Est se deschide in Bucuresti. Ce va contine si cum va arata
Ne spunem adesea ca Romania este o tara trista, lipsta de creativitate, in care nu se pot face lucruri. Exista insa si destui romani care insista sa contrazica aceasta perceptie in primul rand a romanilor despre ei insisi.
Ei demonstreaza, nu doar spun, ca "Da, in Romania se pot face lucruri deosebite".
Exemplul de acum este adus la suprafata de un grup de aproximativ 20 de tineri. Ce pot face la un loc ingineri, arhitecti, artisti, urbanisti, peisagisti, antropologi? O biblioteca. Doar ca in locul cartilor, in locul paginilor, in locul cuvintelor, in rafturi se vor afla colectii de lemn, metal, piatra, ceramica, textile, beton, sticla, plastic, finisaje.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mouse from ELO films on Vimeo.
"Daca ai o gradina si o biblioteca, ai tot ceea ce iti trebuie", spunea Cicero acum multi ani. Astazi, lucrurile merg mai departe si vorbim despre prima biblioteca de materiale din Europa de Est. O colectie care va ajunge la 10.000 de mostre de materiale, dedicata in primul rand profesionistilor: arhitecti, designeri de interior, designeri de produs, vestimentari si de bijuterii, ilustratori, artisti plastici. Apoi urmeaza elevi si studenti, universitati de profil, dar si organizatiile care dezvolta produse si materiale noi si au nevoie de aceasta resursa.
Ei sunt insa doar primii beneficiari, pentru ca in aria extinsa se poate afla fiecare dintre noi, cei care vrem sa ne bucuram de produsele lor. Mai mult, MATER - pentru ca acesta este numele bibliotecii - se afla in mijlocul unui spatiu creativ, Nod Makerspace, unde se nasc lucruri spectaculos de originale.
Pe vremuri, acolo se gasea fabrica Industria Bumbacului. Undeva pe Spaiul Unirii, in mijlocul unui cartier care ar putea fi printre beneficiarii productiei de creativitate de acum din spatiul fostei fabrici. Pe 1.000 de metri patrati se vor gasi bliblioteca, o sala multifunctionala pentru pana la 120 de persoane si un HUB tematic, spatiu de munca avand atat birouri private, cat mese comune. La alte etaje se afla, printre altele, Deschis Gastrobar si Nod Makerspace.
Biblioteca se va deschide in octombrie 2017. Investitia e estimata la 250.000 de euro si, din fericire, o serie de parteneri importanti au sesizat imediat importanta proiectului si au preluat o parte din costuri. E nevoie insa de mai mult. E nevoie in primul rand de impulsul fiecaruia dintre noi, dintre cei care apreciaza in primul rand creativitatea, originalitatea, lucrurile primare. Daca te numeri printre ei, vrei si poti sa ajuti proiectul Mater Library, o campanie de crowdfunding este in plina desfasurare si a strans pana astazi doua treimi din banii propusi. Initiatorii iti promit in schimb cel putin o vedere semnata de toata echipa prin care iti "uber-multumesc" ca ai sprijinit aceasta idee.
Mai multe detalii gasesti pe pagina campaniei de crowdfunding si pe site-ul oficial. Sau, si mai bine, la fata locului, unde gazdele vorbesc cu pasiunea obligatorie unui astfel de proiect.