Descoperire uriașă în lupta împotriva poluării: enzima-mutant care mănâncă plasticul
O enzimă mutant ne-ar putea ajuta pe viitor să curăţăm planeta de plastic.
Cercetători de la cinci centre universitare din lume au modificat în laborator molecula care şi-a dovedit apetitul pentru PET-uri şi ambalaje. Au reuşit să o facă să consume mai mult şi mai repede. E nevoie însă de investiţii consistente şi de alte cercetări pentru ca intervenţia ei să aibă impact.
Munţii de sticle şi ambalaje care contaminează solul şi apele ar putea avea în viitor un duşman redutabili: o enzimă care se hrăneşte cu plastic.
John McGeehan, profesor universitar: "Din anii 1950 încoace, cantitatea de plastic consumată a crescut exponenţial. E un material incredibil de folositor pentru ambalare. Dar, să nu uităm că îl regăsim şi în îmbrăcăminte, covoare şi dispozitive medicale. Plasticul ne-a transformat lumea şi acest lucru nu o să se schimbe."
Oamenii de ştiinţă britanici au tratat enzima mâncătoare de plastic cu raze X, de 10 milioane de ori mai puternice decât cele ale Soarelui, şi au creat o moleculă mutant.
John McGeehan, profesor universitar: "Faptul că această enzimă a fost descoperită e un lucru uimitor. Vorbim de ceva care începe să consume în doar câteva zile plasticul ce, în mod normal, se degradează în 400 de ani. Bacteria crescută în laborator secretă enzime care acţionează mult mai repede decât în mediu natural."
Britanicii au găsit o metodă şi pentru a înmulţi enzima.
John McGeehan, profesor universitar: "Am recreat enzima respectivă în laborator, în mediu controlat. Acum, putem crea mai multe grame din această enzimă. Şi, cu ajutorul companiilor din domeniu, am putea ajunge să generăm kilograme. Mai avem până ajungem în acel punct, dar am făcut un important pas în faţă."
Lupta cu a reduce poluarea cu plastic se duce pe mai multe fronturi. Cercetătorii caută metode de obţine materiale care se descompun mai uşor. Iar la Copenhaga şi-a deschis porţile un magazin care vinde produsele în ambalaje biodegradabile.