UE va interzice pungile din plastic subțire. Care sunt alternativele supermarketurilor

03-04-2018 06:58


Vă amintiți de vremurile în care mergeați la alimentară cu plasa de fâș? Cât de curând, se va întoarce modă.

După ce ani la rând s-au vândut miliarde de pungi de plastic, Uniunea Europeană ne va interzice să le mai folosim pe cele foarte subțiri, așa că hipermarketurile, caută soluții. Cel mai probabil, se vor orienta spre plasele de rafie, hârtie, și pânză, mai scumpe, dar ecologice.

Potrivit unei directive europene, toate țările din Uniune vor renunța la pungile subțiri cu mâner. În România vor fi scoase de pe piață de la 1 iulie, iar până la 1 ianuarie 2019 trebuie să dispară definitiv din magazine.

Cumpărător: "E o idee foarte bună să fie interzise punguțele pentru că sunt foarte poluante și înlocuite cu cele de hârtie cum era odată."

Cumpărător: "Mai sunt și pungi de hârtie, de pânză și tot felul de pungi. Se pot înlocui foarte ușor."

Pentru cei mai comozi, există varianta cărucioarelor.

Cumpărător: "Nu te mai duci cu mașina să-ți iei 5 litri de apă. Vii cu căruciorul? Da, vii cu căruciorul, foarte bine. Poți să bagi mai mult în căruț față de o pungă și nu-l mai cari în spate."

Mult mai simpatic este coșulețul de nuiele, care poate fi montat pe bicleta sau poate fi așezat în portbagajul mașinii.

Puțîn mai costisitoare dar foarte practice sunt sacoșele din pânză. De câțiva ani au început să fie purtate pe post de poșete, mai ales cele care au mesaje nostime.

Teia Ciulacu, Atelierul de Pânză: "Ce va propunem noi sunt sacoșele din bumbac natur, netratat, neinalbit, sacoșe care pe lângă utilitatrea de la cumpărături pot să fie și o varianta foarte plăcută de poștea, de cadou.// Se adună așa și eșți cu geantă și în loc să accepți pungă de plastic te scotocesti în geantă și pe lângă poretofel găsești încă o sacoșă și spui nu pungilor de plastic."

Reprezentanții hipermaketurilor și supermarketurilor au încă în depozite cantități mari de pungi de plastic, însă caută soluții că să le incocuasca.

Gabriel Paslarui, reprezentant magazin de proximitate: "Stocurile existente vor fi folosite până la epuizare, dar în același timp purtăm discuții cu furnizorii pentru a achiziționa viitoarele pungi, care vor fi că grosime și că material în pas cu legea."

România are probleme uriașe în privința reciclării. În fiecare an ajung pe câmp peste o mie de tone de pungi, adică peste 500 de milioane de bucăți.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO