Descoperire spectaculoasa pe fundul Marii Nordului. "Banuiam ca acest taram exista acum mii de ani"
Mai multi scafandri, care lucreaza cu o echipa de savanti de la Universitatea St Andrews, au reusit sa descopere pe fundul Marii Nordului o adevarata "Atlantida a Marii Britanii".
Doggerland, o portiune urias de uscat care se intindea de la Scotia la Danemarca, s-a scufundat treptat sub apa, intre anii 18.000 si 5.500 inainte de Hristos.
Specilistii estimeaza ca zeci de mii de oameni traiau in aceasta zona, considerata la acea vreme "adevarata inima" a Europei.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Conform unui studiu, Doggerland a fost lovita de un tsunami puternic, care a cauzat scufundarea uscatului, proces care a durat sute de ani.
"Banuiam de mult timp ca acest taram exista, insa de cativa ani, de cand lucram cu societatile petroliere, am putut recrea cum arata acest pamant odata. Acum stim ce fel de fauna si flora exista pe Doggerland, cum traiau oamenii de acolo si sa intelegem fenomenele care au schimbat dramatic acest uscat", a declarat geofizicianul Dr. Bates.
Cercetarea in legatura cu Doggerland a inceput in urma cu 15 ani. Utilizand datele obtinute de companiile petroliere si materialele descoperite de scafandri pe fundul Marii Nordului, echipa de savanti a reusit sa reconstruiasca o parte a taramului.
Rezultatul final prezinta Doggerland ca pe un teren cu multe dealuri si vai, mlastini si lacuri intinse.
Echipa de cercetatori investigheaza acum mai multe posibile cimitire pentru a afla care erau obiceiurile oamenilor de la acea vreme.