Descoperire majoră. Ce ascunde unul dintre cele mai importante situri arheologice din România
Ies la iveală noi pagini de istorie, într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din România.
Arheologii au descoperit de curând că zona situată la marginea oraşului Oradea a fost locuită, fără întrerupere, timp de mai bine de 5000 de ani.
Situl se întinde pe aproximativ 4 hectare şi "ascundea" unelte folosite de oameni încă de acum 7.0000 de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Arheolog: “Au fost descoperite peste 400 de complexe reprezentând urme ale unor locuinţe, gropi menajere şi gropi de provizii."
Scrieri despre situl archeologic Salca Pepiniera, de la marginea oraşului Oradea, au apărut abia în secolul al XIX-lea. Arheologii au descoperit acolo şi urme ale unor aşezări umane care datează din anul 4.800 înainte de Hristos.
Arheolog: "De exemplu, aici suntem în faţă unei locuinţe de la sfârşitul primei vârste a fierului. Pe baza acestei gropi centrale ne dăm seama că ea arata că o colibă avînd un stâlp central care susţinea întreg edificiul din partea superioară."
Foarte multe dintre obiectele descoperite sunt din ceramică, dar au fost scoase din pământ şi bucăţi de unelte din os ori din piatră. Acestea erau folosite de oamenii care populau zona acum 7 mii de ani.
Arheolog: "Aici am descoperit un cuptor de ars ceramică de perioada celtică, undeva în secolul II înainte de Hristos şi se pot observa urmele grătarului precum şi peretele median care susţinea greutatea acestui grătar."
Arheologii spun că zona a fost locuită mai bine de cinci mii de ani la rând pentru că era uşor de aparat şi oferea acces la resurse precum lemn, teren arabil şi apă.
Având în vedere complexitatea sitului, locul a atras specialişti din toată ţară.
Cristina Cordoş, Muzeul de Istorie din Târgovişte: "Investigăm o suprafaţă destul de mare, în care am surprins foarte multe perioade diferite şi evident muncă este una imensă."
După ce se vor opri săpăturile, în zona va fi construit un complex rezidenţial.