Descoperire majoră. Ce ascunde unul dintre cele mai importante situri arheologice din România


Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Marti 03 Octombrie 2017 09:26
Categorie: Stiri Stiinta

Ies la iveală noi pagini de istorie, într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din România.

Arheologii au descoperit de curând că zona situată la marginea oraşului Oradea a fost locuită, fără întrerupere, timp de mai bine de 5000 de ani.

Situl se întinde pe aproximativ 4 hectare şi "ascundea" unelte folosite de oameni încă de acum 7.0000 de ani.

Arheolog: “Au fost descoperite peste 400 de complexe reprezentând urme ale unor locuinţe, gropi menajere şi gropi de provizii."

Scrieri despre situl archeologic Salca Pepiniera, de la marginea oraşului Oradea, au apărut abia în secolul al XIX-lea. Arheologii au descoperit acolo şi urme ale unor aşezări umane care datează din anul 4.800 înainte de Hristos.

Arheolog: "De exemplu, aici suntem în faţă unei locuinţe de la sfârşitul primei vârste a fierului. Pe baza acestei gropi centrale ne dăm seama că ea arata că o colibă avînd un stâlp central care susţinea întreg edificiul din partea superioară."

Foarte multe dintre obiectele descoperite sunt din ceramică, dar au fost scoase din pământ şi bucăţi de unelte din os ori din piatră. Acestea erau folosite de oamenii care populau zona acum 7 mii de ani.

Arheolog: "Aici am descoperit un cuptor de ars ceramică de perioada celtică, undeva în secolul II înainte de Hristos şi se pot observa urmele grătarului precum şi peretele median care susţinea greutatea acestui grătar."

Arheologii spun că zona a fost locuită mai bine de cinci mii de ani la rând pentru că era uşor de aparat şi oferea acces la resurse precum lemn, teren arabil şi apă.

Având în vedere complexitatea sitului, locul a atras specialişti din toată ţară.

Cristina Cordoş, Muzeul de Istorie din Târgovişte: "Investigăm o suprafaţă destul de mare, în care am surprins foarte multe perioade diferite şi evident muncă este una imensă."

După ce se vor opri săpăturile, în zona va fi construit un complex rezidenţial.

Un oraș misterios, vechi de peste 2000 de ani, a fost descoperit cu o dronă
Un portret, pictat de Rubens, descoperit după 400 de ani. Unde era ascuns
VIDEO PROTVPLUS.RO