Cum se formează umbra. Explicația științifică din spatele acestui mecanism

umbra
Shutterstock

Înainte de inventarea ceasului, oamenii determinau ora în funcție de lungimea umbrei. Dar ce sunt umbrele, cum se formează o umbră și care sunt principiile fizice din spatele acestui fenomen.

Cum se formează umbra? Când un obiect blochează trecerea luminii, partea opusă a acelui obiect va primi mai puțină lumină, formându-se astfel o formă întunecată a obiectului pe partea opusă. Această întunecime se numește umbră. Pentru formarea umbrei sunt necesari doi factori: lumina și un obiect opac.

Cum se formează umbra

Un spațiu întunecat sau o regiune în care un obiect opac blochează razele de lumină este cunoscut sub denumirea de umbră. Tipul de umbră format depinde de poziția și intensitatea sursei de lumină. De exemplu, în primele ore ale dimineții și după-amiezile târzii, umbrele formate sunt alungite. Dar umbra formată la amiază este scurtă și întunecată atunci când soarele este chiar deasupra capului tău.

Natura surselor de lumină poate fi punctuală sau nepunctuală (sau extinsă). Când sursa de lumină este una punctuală, se formează o umbră simplă cunoscută sub numele de umbră proprie. În schimb, dacă sursa de lumină este una extinsă, umbra se împarte în umbră proprie, penumbră și antumbră. Aceste tipuri de umbre pot fi, de asemenea, utilizate pentru a defini nivelurile de întuneric.

Ori de câte ori lumina sau razele soarelui sunt blocate de un obiect, se formează o zonă neagră sau o regiune cu o anumită formă, bazată pe obiectul sau corpul din spatele acesteia. Acesta este momentul când se formează o umbră.

Citește și
caniculă românia
Vremea azi, 19 iulie. Căldură sufocantă și ploi abundente în România. Maximele ajung la 38 de grade
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Cum se formează o umbră

Pentru a explica ce este o umbră, este esențial să înțelegi obiectele transparente și substanțele opace. Pentru că umbra este un loc sau o regiune unde substanța opacă poate restricționa lumina.

Formarea umbrei de către soare

Soarele este o sursă de lumină care formează umbre. O umbră se formează atunci când razele soarelui ajung în linie dreaptă spre Pământ.

Razele soarelui radiază spre exterior și călătoresc cu aproape 300.000 km/sec în linie dreaptă către Pământ. Acestor raze de lumină le ia doar 8 minute pentru a ajunge la noi. Ele ating direct suprafața solului. Dacă suprafața este un obiect transparent, nu se va forma o umbră. Pe de altă parte, dacă atinge o substanță opacă, aceasta împiedică lumina să pătrundă în regiunea sa și rezultă formarea umbrei.

Orice intră în calea acestor raze este lovit de ele. Când obiectul lovit de aceste raze este opac, acesta blochează lumina și duce la formarea umbrei. Când lumina nu poate trece printr-un obiect, se formează o umbră pe cealaltă parte a obiectului. Deși umbra este asemănătoare cu obiectul, nu este o reflexie a acestuia.

Formarea umbrei de către lumină

Pe lângă soare, există multe alte surse de lumină, care includ becuri, flăcări, ecrane de calculator și altele. 

La fel ca în cazul soarelui, lumina acestor surse călătorește tot în linie dreaptă, dar pe o distanță mai scurtă. Când contrastul dintre umbră și suprafața luminată este mare, umbrele formate sunt mai clare, acesta fiind motivul pentru care umbrele formate pe o suprafață albă pot fi văzute mai ușor. Claritatea și neclaritatea umbrei depind de dimensiunea sursei de lumină. Luminile mici formează umbre distincte, în timp ce luminile mai mari formează umbre mai puțin distincte comparativ cu luminile mici. Formele și dimensiunile umbrelor depind de poziția luminii.

Dimensiunea și forma unei umbre

Discutând despre formarea umbrei în fizică, am înțeles cum se formează umbra. Dar este, de asemenea, important să știm despre dimensiunea și forma unei umbre. Aceasta depinde în întregime de dimensiunea obiectului sursă și de forma obiectului receptor.

Când se formează o umbră, putem observa forma umbrei după obiectul reflectant. Dacă este o minge, umbra va fi circulară. Dacă este o carte, umbra va fi fie pătrată, fie dreptunghiulară. Dacă este o persoană, atunci forma umbrei va fi una umană. Similar, claritatea umbrei formate poate fi determinată de dimensiunea obiectului sursă. Dacă razele de lumină ajung pe o cale mare, cum ar fi lumina soarelui sau lumina unui tub fluorescent, umbra va avea mai multă claritate. Dacă dimensiunea sursei este mică, cum ar fi lumina telefonului mobil, umbra va apărea neclară.

Anotimpurile

Anotimpurile sunt, de asemenea, factori care determină dimensiunea și forma umbrei. De exemplu, vara, când zilele sunt luminoase și însorite, claritatea umbrei va fi mare și va persista mai mult timp. Dacă umbrele se formează în sezonul ploios, lumina nu poate trece prin apă și nu putem observa umbre clare. Acestea pot apărea neclare.

Poate un obiect să aibă mai multe umbre?

Da, un obiect poate forma mai multe umbre atunci când există mai multe surse de lumină. Pe un teren de sport iluminat, pot fi formate două sau mai multe umbre în jurul fiecărui obiect, în funcție de numărul de lumini.

Poziția luminii determină forma umbrei?

Ieși într-o zi însorită și observă umbra ta la diverse ore pe parcursul zilei. Vei fi fascinat de cum se schimbă umbra în timp. Lungimea umbrei este determinată de poziția soarelui pe cer. Când soarele este jos pe orizont, dimineața și seara, se formează umbre lungi. La mijlocul zilei, când soarele este sus pe cer, umbrele sunt mult mai scurte.

Tipul de obiect determină capacitatea acestuia de a forma umbre atunci când este plasat în calea luminii.

• Când lumina ajunge la un obiect transparent, aceasta poate trece neîmpiedicată.

• Când lumina ajunge la un obiect translucid, aceasta poate trece parțial.

• Când lumina ajunge la un obiect opac, aceasta nu poate trece, și se formează umbre.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Vremea azi, 2 august. Canicula se intensifică în cea mai mare parte a României. Singurele zone în care va ploua
Vremea azi, 2 august. Canicula se intensifică în cea mai mare parte a României. Singurele zone în care va ploua

Vineri, 2 august, canicula se intensifică și stresul termic va fi foarte ridicat în cea mai mare parte a țării. În regiunile sudice, se ating 39 de grade la umbră, iar în sudul litoralului și în depresiuni se vor înregistră 30 de grade.

Vremea azi, 19 iulie. Căldură sufocantă și ploi abundente în România. Maximele ajung la 38 de grade
Vremea azi, 19 iulie. Căldură sufocantă și ploi abundente în România. Maximele ajung la 38 de grade

Canicula persistă în sudul, în vestul țării și pe partea estică. Maximele ajung la 37-38 de grade la umbră și atmosfera devine sufocantă.

 

Iadul din tren. Ca melcul pe căile ferate române, la 41 de grade la umbră
Iadul din tren. Ca melcul pe căile ferate române, la 41 de grade la umbră

Pasagerii sunt nemulțumiți, CFR nu are soluții magice, iar ministrul Sorin Grindeanu a fost luat prin surprindere de o vară prea călduroasă în care întreaga infrastructură de transport a României s-a prăbușit.

Aproape toată țara este sub cod roșu de caniculă. Când începe să se restrângă valul de căldură extremă. HARTĂ
Aproape toată țara este sub cod roșu de caniculă. Când începe să se restrângă valul de căldură extremă. HARTĂ

Este a doua zi la rând când aproape toată țara se află sub cod roșu de caniculă. Aerul fierbe la peste 40 de grade Celsius la umbră, iar meteorologii vorbesc despre temperaturi record în plin soare. Crunt va fi și în zilele următoare, spun specialiștii.

România se încinge sub codul roșu de caniculă. În weekend s-au înregistrat aproape 100.000 de cereri de ajutor
România se încinge sub codul roșu de caniculă. În weekend s-au înregistrat aproape 100.000 de cereri de ajutor

România se încinge sub codul roșu de caniculă. Aerul fierbe la peste 40 de grade la umbră, în timp ce meteorologii vorbesc despre temperaturi record în plin soare.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.