Cum ne-a facut agricultura gura prea mica pentru dintii pe care ii avem
Agricultura a permis aparitia si dezvoltarea unor comunitati complexe si a unor tehnologii care in mod normal nu ar fi fost posibile. Dar, in acelasi timp, a avut efecte devastatoare asupra sanatatii umane.
Iar specialistii au mai adaugat un efect secundar la aceasta lista: gurile umane diforme.
Asta este concluzia la care a ajuns Noreen von Cramon-Taubadel, de la Universitatea din Kent, care a examinat 295 de maxilare umane provenind din mai multe zone ale lumii si din perioade diferite.
Ea a constatat ca, pe langa adaptarea la clima, zona geografica si cu toate variatiile genetice, o caracteristica s-a distins foarte clar: oamenii din comunitatile agricole au guri in mod semnificativ mai mici decat vanatorii sau culegatorii.
In esenta, acesta nu ar fi un lucru prea rau, dar problema este ca noi toti avem acelasi numar de dinti. Von Cramon-Taubadel spune ca in societatile agricole oamenii se nasc cu maxilare mai mici pentru ca produsele din sol sau cele animale procesate sunt mai moi fata de animalele mancate de ceilalti.
Cei din prima categorie sunt mai expusi riscului de a-si pierde prematur dantura, pentru ca maxilarul lor nu este suficient de dezvoltat ca sa-i pastreze.