Aurora Boreală a fost vizibilă din nou în România. Zona unde s-a văzut fenomenul spectaculos. FOTO
![Aurora Boreala](https://image.stirileprotv.ro/media/images/1920x1080/Sep2024/62482642.jpg)
Locuitorii din Cluj au avut parte de un spectacol rar, în noaptea de joi spre vineri. Aurora boreală a fost vizibilă din nou în România, potrivit știridecluj.ro.
Fenomenul a putut fi observat și în Franţa şi în nordul Europei, inclusiv în Marea Britanie. Pe reţelele sociale, fotografiile postate de utilizatori arată un cer sublim, incandescent, care a putut fi observat în regiuni de pe întreg cuprinsul Franţei: în Alsacia (estul Franţei), în Nord, în Côte-d'Or (centru) şi în Occitania (sud), relatează Le Figaro şi Sky News.
![](https://image.stirileprotv.ro/media/images/680xX/Sep2024/62482641.jpg)
Acest spectacol magnific a fost provocat de o erupţie solară, rezultatul mai multor ejecţii de masă coronală, „mari emisii de plasmă şi câmp magnetic din coroana solară”, explică Space Weather Prediction Center (SWPC), centru al serviciului meteorologic al Statelor Unite. Acest fenomen provoacă furtuni geomagnetice care, la o anumită intensitate, ne permit să vedem aurora boreală, conform News.ro.
De nouvelles aurores boréales sont à nouveau visibles dans le ciel Alsacien ce soir !! ✨
— Lutz Sabine ????️⚡ (@SabineL67) September 12, 2024
???? #Salenthal #Sommerau (67)
????️9⁰C #Alsace #BasRhin #Météo #Météo67 #Auroreboreale #oragegeomagnetique pic.twitter.com/TjdwLaB2bS
Aurorele boreale apar atunci când particulele încărcate se ciocnesc cu gazele din atmosfera Pământului în jurul polilor magnetici. Lumina emisă în urma impactului, cu diferite lungimi de undă, creează spectacole colorate pe cer.
Alors qu'il comptait photographier les étoiles filantes, un photographe assiste au ballet féérique d'une aurore boréale dans les Pyrénées https://t.co/SXWyU5AF0r pic.twitter.com/4JRZ6f5d5M
— France 3 Occitanie (@F3Occitanie) August 15, 2024
De cealaltă parte a Canalului Mânecii, presa britanică a relatat de asemenea, că luminile nordului au apărut pe cerul nopţii deasupra unor părţi din Scoţia, Irlanda de Nord şi Anglia, până la sud de coasta Sussexului.