Cum arată capsula SpaceX în interior. Astronauții au ajuns în spațiu cu un „pasager clandestin”

01-06-2020 08:45
Sursa: Stirile PRO TV


Capsula Crew Dragon a ajuns la destinație, pe Stația Spațială Internațională, după un zbor de 19 ore.

Primul zbor cu echipaj uman încredinţat unei companii private și, totodată, prima misiune cu echipaj care a decolat de pe sol american din 2011 încoace, a fost un succes.

Nu se știe exact când vor reveni pe Pământ cei doi astronauți, ei sunt pregătiţi să stea în spațiu până la 90 de zile.

După un zbor de 19 ore în orbita Pământului, capsula Crew Dragon a andocat în siguranţă la Staţia Spaţială Internaţională. A fost nevoie de alte două ore de pregătiri - timp în care au fost reglate diferenţele de temperatură şi de presiune - pentru ca echipajul să intre în Staţie şi să se întâlnească cu ceilalţi trei astronauţi.

Până să ajungă la destinație, astronauții americani Bob Behnken (49 de ani) și Doug Hurley (53 de ani) au oferit lumii un tur unic, în direct, al bordului vehiculului spațial Crew Dragon. Și cu această ocazie au dezvăluit că au cu ei și un... „pasager clandestin” - un dinozaur de jucărie care a fost alături de cei doi astronauţi încă de la decolare și a rămas în capsulă.

Doug Hurley, astronaut: "Suntem onoraţi să fim doar o mică parte din această misiune, trebuie să recunoaştem eforturile depuse de SpaceX, programul de zboruri comerciale şi, bineînţeles, ale NASA. Suntem foarte bucuroşi să fim la bordul acestei staţii magnifice.

Racheta Falcon 9, care a propulsat capsula Crew Dragon, a decolat de pe rampa LC-39A. Aceeaşi platformă de unde s-a înălţat, în urmă cu aproape 5 de ani, şi Apollo 11 - misiunea care avea să ducă la primul pas făcut de un om pe Lună, pe 21 iulie 1969.

La scurt timp după lansare, treapta întâi a rachetei Falcon 9, care este reutilizabilă, a aterizat cu succes pe o barjă aflată în Atlantic. Capsula Crew Dragon a ajuns pe orbită, unde a executat mai multe arderi pentru a se apropia de altitudinea Stației Spațiale Internaționale - aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului.

Astronauții Doug Hurley şi Bob Behnken au părăsit Centrul de Operațiuni "Neil Armstrong", parte din Centrul Spațial Kennedy, exact pe urmele predecesorilor care au scris istorie.

Cei doi au fost transportați până la rampa de lansare cu un autoturism Tesla, produs de cealaltă compania faimoasă a lui Elon Musk.

NASA a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testă și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus-întors. Proiectul a avut întârzieri, explozii, probleme cu parașutele, dar SpaceX a învins gigantul Boeing în cursa pentru zborul spațial.

Odată cu această reuşită, americanii îşi recâştigă independența față de ruşi. Din 2011 încoace, de când au oprit misiunile navetelor spaţiale - în urma dezastrelor Challenger şi Columbia - doar navele ruseşti Soyuz au fost disponibile pentru zboruri, şi au asigurat transportul echipajelor şi proviziilor la Staţia Spaţială Internaţională. Până în prezent, doar trei ţări au trimis echipaje umane în spaţiu: Rusia, Statele Unite ale Americii şi China.

Tags: space x, nasa, capsula,

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57