Creaturile care schimba tot ce se stia despre viata pe Pamant. Ar putea fi vechi de jumatate de MILIARD de ani
Au forma de ciuperca, dar consistenta de meduza. Traiesc in ocean si nimeni nu stie cu ce se hranesc. Este vorba de doua specii de vietati misterioase gasite de oamenii de stiinta danezi.
Botezate de oamenii de stiinta Dendrogramma enigmatica si Dendrogramma discoides, cele doua creaturi ar putea schimba tot ce stim despre lumea vie. Si asta fiindca e posibil sa fie urmasele directe ale unor specii care au trait in perioada Precambriana, adica acum peste jumatate de miliard de ani.
Bizarele vietati care au forma de ciuperca iar la atingere sunt moi ca niste meduze au fost descoperite inca din 1986 in largul coastelor Australiei, dar pe atunci biologii nu si-au dat seama ca e vorba de doua specii noi. Abia acum trei cercetatori din Danemarca s-au apucat sa studieze mai serios Dendrogramma si au ajuns la concluzia ca micile creaturi, care au cel mult un centimetru diametru, nu seamana cu nicio specie cunoscuta. Singurele vietati cu care par sa se inrudeasca sunt Ediacarele, un fel de meduze care au trait insa acum aproximativ 600 de milioane de ani (foto jos).
„O asemenea descoperire este extrem de rara, in ultimul secol asa ceva s-a intamplat doar de vreo 4 ori”, a declarat pentru BBC Jorgen Olesen, unul dintre cercetatorii danezi care au identificat noile specii. „Credem ca aceste vietati apartin regnului animal, dar pur si simplu nu stim unde anume este locul lor”.
Citeste si: Meduzele ar putea fi stramosul TUTUROR animalelor
Tot ce pot spune oamenii de stiinta este ca nu au fac parte din grupul fiintelor cu simetrie bilaterala – adica cele care au parte stanga si parte dreapta, fata si spate. Dendrogramma nu sunt simetrice si nu par a avea nicio legatura cu vreo alta creatura care traieste acum pe pamant, astfel incat se presupune ca ar putea fi o specie veche de sute de milioane de ani care a supravietuit pana azi, dar care nu mai are „rude” in viata. Analiza ADN ar putea aduce lamuriri, insa creaturile au fost conservate in spirt, o metoda care distruge materialul genetic, astfel ca e nevoie de noi exemplare pentru o astfel de analiza.
„Sincer, am publicat un articol despre el mai degraba ca un strigat de ajutor catre comunitatea stiintifica”, spune Olesen. „Speram ca exista pe lumea asta cineva care ne poate ajuta sa gasim un loc pentru aceste creaturi”.
Sursa: BBC
Etichete: animale, biologie, stiinta, meduze, creaturi, specii,
Dată publicare:
04-09-2014 10:07