Craterul gigantic, aparut la "capatul lumii". Autoritatile din Siberia au trimis o echipa de cercetatori pentru a-l analiza
O echipa stiintifica a fost trimisa in nordul Siberiei pentru a deslusi misterul unui crater gigant, aparut ca din senin, intr-o zona bogata in rezerve de gaze naturale.
Potrivit The Siberian Times, o echipa de cercetatori a fost trimisa in zona pentru a afla originele craterului cu un diametru de 80 de metri. Nu se stie cat de adanca este uriasa gaura care a fost descoperita din elicopter. Printre ipotezele lansate de specialisti rusi se numara efectul incalzirii globale, dar si actiunea unui meteorit care a dus la prabusirea stratului de stanca din punctul in care a lovit Pamantul.
Craterul este localizat in peninsula Yamal, adica in traducere la "capatul lumii", in nordul indepartat al Siberiei, si la 30 de kilometri de zacamantul de gaze de la Bovanenkovo. Intr-un reportaj difuzat de Zvezda TV, specialistii au remarcat faptul ca in zona "exista procese de temperatura" pe baza culorii pe care o are craterul.
Echipa de cercetatori trimisa in regiune va lua probe de sol si apa. Autoritatil locale au negat insa ipoteza unui meteorit. Desi a fost descoperita recent de catre un inginer din Yugra care calatorea cu un elicopter in zona, se crede ca gaura gigantica a aparut in urma cu aproape doi ani.
Anna Kurchatova, de la Centrul de Cercetare Stiintific Sub-Arctic, sustine ca aceasta este un fenomen natural si ca gaura a aparut in urma unei combinatii de apa, sare si gaze care a declansat o explozie in subteran. Potrivit ei, incalzirea globale a dus la topirea alarmanta a permafrostului, solurile inghetate tot timpul anului la o adancime intre 20 si 1.500 m.
In urma acestui fenomen are loc o eliberare de gaze, efect ce este comparabil cu deschiderea unei sticle de sampanie. Faptul ca in zona se afla gazoducte face fenomenul unul periculos.