Copacul care pastreaza urma unui eveniment cosmic de proportii colosale. Un mister de 1.200 de ani
O echipa de oameni de stiinta japonezi, care cercetau trunchiul unui copac vechi de 1.200 de ani, au facut o descoperire neasteptata despre Univers.
Potrivit lui Fusa Miyake, de la Universitatea Nagoya, in anul 774 a avut loc o explozie cosmica de proportii epice.
Evenimentul a lasat urme clare in inelele din trunchiul a doi cedrii din perioada aceea, scrie Daily Mail.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Savantii au detectat cresterea foarte mare a nivelului de carbon -14, ceea ce inseamna ca acesti copaci au fost “martorii” unei explozii gigantice.
Specialistii sunt insa derutati, pentru ca nu au gasit consemnarea acestui eveniment, care cu siguranta nu ar fi putut trece neobservat.
In istoria civilizatiei noastre, au existat doua explozii ale unei supernove, in anii 1006 si 1056, iar resturile acestora au fost surprinse recent de aparatura moderna a astronomilor.
Au existat si marturii scrise despre aceste explozii. Insa cele doua nu se compara cu ce s-a intamplat in anul 774. Orice ar fi fost, a avut o amploare mult mai mare.
Urmele lasate nu au fost insa gasite de vreun telescop si nici nu a scris cineva despre un asemenea eveniment.
Exista insa un citat al cronicarului englez Roger de Wendover, care ii pune pe ganduri pe japonezi. Iata ce scria acesta, in secolul al XIII-lea:
"In Anul Domnului 776, semne pline de frica si groaza au aparut pe cer, dupa apus. Si serpi au iesit la suprafata la Sussex, ca si cand ar fi fost alungati din pamant, spre uimirea tuturor”.
Oamenii de stiinta cred ca in acest caz nu a fost vorba de o supernova (explozie unei stele), ci de o explozie solara extraordinara, cea mai mare din istorie.
Aceasta ar fi distrus insa stratul de ozon si ar fi fost incredibil de stralucitoare. Specialistii se intreaba inca ce anume s-a intamplat atunci pe Pamant.