Clip viral, transformat in studiu stiintific. Cercetatorii au descoperit misterul "fantanii de bile metalice"

16-01-2014 11:44


Steve Mould - sfidand gravitatia

 Problema lantului fantana a fost prezentata de Steve Mould, un prezentator BBC, intr-un clip in care un lant de bile metalice par sa sfideaza gravitatia, sarind dintr-un borcan, inainte sa se indrepte spre podea.

 Steve Mould, autorul celebrului videoclip, care a strans aproape 3 milioane de vizualizari, nu a reusit sa ofere si o explicatie pentru fenomen, informeaza Daily Mail.

Lantul este format din bile metalice obisnuite, de 4,5mm, care sunt folosite la actionarea jaluzelelor verticale.

"Motivul pentru care bilele sar mai sus de marginea borcanului este un mister", a declarat Steve pe blogul personal, insa oamenii de stiinta i-au venit in ajutor.

Profesorii Mark Warner si John Biggins au publicat o explicatie oficiala a fenomenelor fizice din spatele acestui mister.

O conditie identificate de ei pentru formarea fantanii este ca lantul sa nu fie doar tras peste marginea borcanului si trebuie sa fie si impins de o forta de reactie din interioriul lantului, aflat in repaos, in borcan.

In documentul publicat in Proceedings of the Royal Society, ei identifica si sursa acestei forte si intensitatea fortei, care trebuie sa fie egala cu patratul vitezei lantului.

"Daca ridici un lant de pe masa, in timp ce tragi lantul, masa trebuie sa il impinga si ea", a declarat profesorul Warner.

"Doar atunci vei avea o fantana. Acest fenomen se aplica la o serie de alte probleme din natura si tehnologie."

 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO