"Ciocnirea continentelor este iminenta". Ce se va intampla in viitor cu planeta noastra
Oamenii de stiinta au descoperit o fisura uriasa in scroarta terestra, care in timp va duce la disparitia Oceanului Atlantic si la unirea Europei de America de Nord.
Totul se va intampla insa in decursul a peste 220 de milioane de ani, scrie Daily Mail.
Descoperirea a fost facuta de cercetatorii de la Universitatea din Lisabona, care au cartografiat fundul marii, in zona Spaniei si Portugaliei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Harta arata existenta unei zone de subductie, care apare atunci cand doua placi tectonice se ciocnesc.
Noua descoperire a fost publicata pe 6 iunie in revista Geology. Aceasta fisura este semn ca incepe un nou ciclu, care va duce la unirea continentelor si la formarea unui singur super-continent.
Acest fenomen s-a repetat de cel putin 3 ori in decursul istoriei Terrei, care are aproximativ 4 miliarde de ani.
Si de aceasta data, viitorul continent va semana foarte mult cu preistoricul Pangea, care a existat in urma cu 200 de milioane de ani.
Zona de subductie se afla la 193 km in sud-vestul coastelor Portugaliei, in Oceanul Atlantic.
Mai exact, este vorba de o falie de mari dimensiuni in placa Eurasiatica, una din cele 13 placi tectonice care alcatuiesc scoarta terestra.
In prezent, continentele Asia si Europa se afla pe aceasta placa, insa, in viitor, ele se vor separa din cauza acestei falii si Europa se va uni cu continentul nord-american, explica Joao Duarte, autorul studiului despre aceasta falie.
In urma unirii continentelor se vor forma lanturi de munti foarte inalti, asemeni muntilor Himalaya.