Cercetatorii rusi au reconstituit unicul portret al tarului Ivan cel Groaznic. Misterul care a ramas totusi nedezlegat

Ultima actualizare: 29-05-2017 06:38
Reconstituirea portretului unic a Tarului Ivan cel Groaznic
iStock

Tehnologia spatiala i-a ajutat pe cercetatorii rusi sa descopere unul dintre portretele rare ale Tarului Ivan cel Groaznic.

Imagistica multispectrala, o tehnologie folosita in cercetarea spatiala, a permis oamenilor de stiinta sa reconstituie singurul portret din secolul XVI al Tarului Ivan cel Groaznic. Pana la aceasta descoperire, toate imaginile rare care-l infatisau pe Tar erau deteriorate din cauza trecerii anilor, iar portretul nu mai putea fi privite cu ochiul liber.

Portretul este gravat in cupru si imprimat pe coperta editiei principes a cartii "Apostolul", care a fost publicat in 1564 prin decretul lui Ivan cel Groaznic.

"Documentul a fost pastrat pentru mult timp in cadrul Muzeului de Istorie. Cercetatorii secolului XIX au surprins cateva imagini de pe coperta cartii, insa erau blurate. Multumita tehnologiei folosite de catre expertii Institutului de Studii Spatiale ale Academiei de Stiinte din Rusia, intreaga imagine, care a fost distrusa de-a lungul timpului, este din nou vizibila", sustine Marina Chistyakova, reprezentant al Muzeului de Istorie a Rusiei.

In prezent, cercetatorii incearca sa stabileasca cine este autorul portretului.

"Suprafata de legare a fost iluminata, iar inaltimea si azimutul pozitiei sursei de lumina au fost alese experimental pentru a obtine o reducere a contrastului maxim", adauga Alexander Andreev, specialist al Institutului de Cercetare Spatiala.

Ivan cel Groaznic (1548-1574), primul cneaz moscovit care s-a autoproclamat tar si a ramas o figura controversata de-a lungul istoriei Rusiei. Domnia sa s-a remarcat printr-o perioada de teroare, avand un rol decisiv in formarea statului rus, stabilind frontierele statului modern, ajutand la centralizarea statala si formand prima armata permanenta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO