Prima baza de date demografica din Romania. Site-ul unde va puteti afla arborele genealogic

07-05-2017 17:25


Stramosii nostri sunt pe internet, gratie unui proiect indraznet, realizat de mai multi cercetatori de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Ei lucreaza deja de trei ani la realizarea primei baze de date demografice din Romania, cu oamenii care au locuit in Transilvania intre anii 1850 si 1914. Proiectul este abia la inceput, pentru ca registrele sunt extrem de greu de descifrat, iar tara noastra nu ii sprijina financiar pe cercetatori.

Peste 400 de mii de persoane din Transilvania, care au trait in perioada 1850-1914, au fost deja identificate si introduse in baza de date. Cercetatorii au fotografiat registrele parohiale. Apoi au inceput sa faca legaturile intre membrii familiei si au incarcat datele pe platforma online. Doar 7% din populatia de la acea vreme apare aici.

Luminita Dumanescu, coordonator proiect: "Avem registrele in latina, maghiara, chirilica, alfabet de tranzitie si apoi romana. Fiecare a trebuit sa fie specialist pe un anumit tip de alfabet, registrele, adesea, sunt urat scrise, greu de descifrat."

Acum, cu simpla introducere a numelui, prenumelui si locului de nastere, eventual si an in platforma online hpdt.ro:4080, va puteti afla arborele genealogic. Deocamdata, doar din localitatile in care s-au adunat datele sunt 33 comune din 12 judete din Transilvania.

De exemplu, Raluca, o tanara de 25 de ani, a aflat ca strabunicul ei s-a nascut intr-o alta localitate decat stia ea.

Raluca Botos: "Avand aceasta informatie, m-am dus sa vad ce se intampla in trecut. Am aflat despre el ca era maglas. Maglasul era un om care lucra la mina de sare din Orsova."

Odata cu adunarea acestor date, cercetatorii au aflat si o multime de informatii interesante despre stramosii nostri. Cum ar fi ca femeile luau numele sotului abia dupa ce acesta murea, dar si ce rol avea vaccinarea la început de secol XX.

Luminita Dumanescu, Coordonator proiect: "In doi-trei ani, cand epidemiile faceau ravagii - decimand populatia unui sat, intra statul cu campanii de vaccinare, insemnand mii de copii, 8-9, in cursul unei campanii si anul viitor se duce la 2-3 decese."

Intr-o singura localitate din Cluj, au fost indentificate 14 mii de persoane care au trait in acea perioada. Pamantul era pentru oameni singura sursa de venit.

Ioan Vasile Racolta, Primarul comunei Calarasi: "- Din documente reiese ca existau si tarani saraci, dar erau foarte multi tarani mijlocasi, aveau teren si animale si se traia bine."

Proiectul a fost inceput din fonduri norvegiene, cu o finantare de 650 de mii de euro. Insa, banii s-au terminat iar acum Universitatea Babes-Bolyai incearca sa continue proiectul cu voluntari.

VIDEO PROTVPLUS.RO