Cercetătorii din Timişoara lucrează la primul vaccin împotriva alergiei la ambrozie
Sensibilitatea la această plantă a crescut îngrijorător în ultima perioada, spun specialiştii. Mai grav este că alergia se poate transmite de la mama la copilul încă nenăscut.
Ambrozia este o plantă care creşte pe terenuri neîngrijite. Potrivit specialiştilor, din august până în septembrie, polenul de ambrozie le da mari bătăi de cap atât adulţilor, cât şi copiilor.
În vestul ţării, sensibilitatea oamenilor a atins cote alarmante în ultima perioadă, spun cercetătorii din cadrul Centrului OncoGen din Timişoara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai grav este că alergia se poate transmite, în timpul sarcinii, de la mamă la copil.
Carmen Bunu, cercetător: "Majoritatea copiilor, mai ales acestora mici au simtome de rinoconjunctivită severă, respectiv strănuturi în salve, le curge nasul. Nasul în final se înfundă şi există riscul de a dezvoltă complicaţii, adică otita."
În aceste condiţii, cercetătorii de la noi, împreună cu specialişti din Austria, lucrează la crearea unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie.
Carmen Bunu, cercetător: "Aici este o problema. Problema de cum s-a transmis această alergie de la mama la copil, din perioada intrauterină."
Ambrozia creşte în ţări precum România, Ungaria, Italia şi Spania, dar, peste câţiva ani, alergia la polenul acestei plante ar putea fi o adevărată problemă pentru Europa.
Autorităţile din Timişoara au început să ia deja măsuri.
Dana Seracin, purtător de cuvânt Poliţia Locală Timişoara: "Anul acesta au fost aplicate un număr de 152 de sancţiuni proprietarilor de terenuri. Li s-a şi impus că în cel mai scurt timp posibil să îşi cosească şi să îşi cureţe aceste terenuri."
Cei care nu se conformează vor plăti, de la începutul anului viitor, impozite de cinci ori mai mari decât în mod normal pe terenurile vizate.