Cercetătorii ar putea crea rinichi artificiali din celule stem, eliminând dializa

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Suntem cu un pas mai aproape de momentul în care ne vom putea genera organele necesare pornind de la propriile celule.

O echipă de cercetători din Australia tocmai a anunţat succesul unui asemenea experiment realizat pe şoareci. Specialiştii au reuşit să creeze în laborator ţesut renal care, implantat, s-a dezvoltat într-un rinichi complet funcţional.

Acest bărbat ia în fiecare zi câte 12 pastile ca să reziste până când i se va găsi un rinichi compatibil. Boala autoimună de care suferă i-a distrus pe ai lui şi acum este dependent de dializă.

Anthony La Rocca, pacient: "E timp preţios petrecut departe de prietenii şi familia mea. E un proces foarte îndelungat. Durează cam opt ore în fiecare zi."

El este unul dintre cei care speră că studiul desfăşurat la Melbourne i-ar putea schimba viaţa de acum. Cercetătorii au reuşit deja să genereze ţesut renal uman pornind de la celule stem. Însă nu erau siguri că vor reuşi să genereze un rinichi întreg. Dar, în cadrul unui experiment realizat pe şoareci, au implantat animalelor bucăţi de ţesut renal obţinut în acelaşi fel.

Melissa Little, cercetătoare: "Am demonstrat că se poate transplanta aşa ceva unui animal, iar corpul animalului asigură irigarea cu sânge a ţesutului şi, datorită acesteia, rinichiul se maturizează şi începe să funcţioneze."

Specialiştii speră ca şi în cazul oamenilor rezultatele să fie la fel de bune. Dar astfel de teste clinice ar putea să înceapă abia peste câţiva ani.

Dacă tehnica lor s-ar dovedi de succes, sunt şanse să vorbim despre o soluţie pentru criză de organe. În condiţiile în care exista pacienţi dependenţi de dializă care aşteaptă ani de zile un transplant.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO