Cercetatorii au descoperit in Congo o comunitate de 10.000 de cimpanzei, care au ajuns sa se hraneasca cu leoparzi

09-02-2014 12:12


cimpanzeu

Cercetatorii din Africa au descoperit o populatie uriasa de cimpanzei “neobisnuit de mari”, care se hraneste cu leoparzi si melci, intr-o zona descrisa ca fiind “ultima parte de salbaticie” de pe continent.

Grupul, despre care nu se stia nimic pana acum, a fost gasit in mijlocul padurii Bili-Uele, din Republica Democrata Congo, de catre o echipa de cercetatori care a mers pe jos sute de kilometri, incercand sa evite fortele armate si politia care impanzesc zona.

Temerarii au fost uimiti sa vada cimpanzeii mancand leoparzi si melci africani uriasi, ale caror cochilii le spargeau lovindu-le de stanci.

Acesta este unul dintre putinele locuri ramase pe Pamant care gazduieste o populatie compacta atat de mare de cimpanzei. Estimam cateva mii e exemplare, poate chiar cateva zeci de mii”, spune Cleve Hicks, care se ocupa cu studiul primatelor la Institutul Max Planck din Leipzig, Germania.

Obiceiurile neobisnuite ale cimpanzeilor au fost inregistrate de mai multe camere dotate cu senzori de miscare. Cetele de masculi au fost vazute patruland prin teritoriu, in timp ce femelele isi invatau puii cum sa consume hrana, folosind un fel de unelte. Si tot camerele de luat vederi au surprins multe alte specii deosebite de animale, precum elefanti de padure (subspecie a elefantului african), babuini, hiene cu pete, porci salbatici uriasi si gainuse de munte.

Am vazut foarte multe animale salbatice pe camera, dar nici macar un singur om. Zona ramane una dintre ultimele colturi de salbaticie nealterate din Africa”, spune Hicks, citat de Daily Mail.

Echipa lui Hicks a descoperit prima oara cimpanzeii din Bili-Uele in 2007, dar dupa ultima expeditie si-a dat seama ca, de fapt, este vorba de o mega-comunitate.

In celelalte parti din Africa oamenii au modificat atat de mult echilibrul natural, incat populatia de cimpanzei a fost decimata, ajungand de la cateva milioane de exemplare la numai cateva sute de mii, in decursul ultimului secol. Si tot in aceasta perioada, numarul elefantilor de padure s-a redus la jumatate.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO