Centrul de Cutremure din Lisabona, locul unde se experimentează „live” seismele, într-o catedrală
Un cutremur - chiar unul uşor - nu este deloc o experienţă plăcută. Sunt însă oameni care ar vrea să afle pe propria piele cum se "simte" un seism.
Centrul de Cutremure din Lisabona le poate oferi această experienţă, cu ajutorul tehnologiei moderne.
Este vorba despre o încăpere în care au fost recreate momentele dramatice ale cutremurului din 1755, când aproape toată capitala portugheză a fost ştearsă de pe faţa pământului.
Lisabona, 1 noiembrie 1755. Este Ziua Morţilor, o sărbătoare importantă a catolicilor, iar bisericile sunt pline de credincioşi. Pământul începe să se cutremure, apoi vin incendiile şi, la final, un tsunami.
În această încăpere, zeci de turişti au venit să simtă, pe propria piele, ce s-a întâmplat în timpul celui mai mare cutremur înregistrat în Lisabona, în urmă cu 300 de ani. Totul are loc la un centru multimedia proaspăt deschis, unde tehnologia de ultimă oră recreează senzaţii pe care nimeni nu vrea să le trăiască vreodată în realitate.
Ricardo Clemente, cofondator Quake – Centrul de Cutremure din Lisabona: „E o aventură captivantă care ne ajută să călătorim în timp. Ne străduim, cu toată acurateţea istorică şi ştiinţifică, să transportăm oameni în această poveste. Cu ajutorul tehnologiei, le arătăm oamenilor ce s-a întâmplat, iar cunoștințele pe care reușim să le oferim se datorează faptului că oamenii experimentează pe propria piele ceea ce s-a întâmplat.”
Marele Cutremur din Lisabona, aşa cum e cunoscut, a măsurat 8,5 pe scara Richter, potrivit experţilor. A provocat moartea a cel puţin 20.000 de oameni, deşi sunt voci care susţin că bilanţul nefast a fost dublu. A distrus orașul aproape complet şi este considerat cel mai grav cutremur înregistrat istoric din Europa.
Antonio Canhoto Costa, istoric: „A fost o provocare mare pentru istorici să reconstruiască străzile, faţadele, stilul de viaţă. A fost nevoie de o cercetare foarte amănunţită. Dar acea provocare le permite şi vizitatorilor să aibă o experienţă complet diferită, legat de ceea ce se vede, dar şi de ceea ce nu se vede. Chiar şi lucrurile care sunt mai greu de recreat sfârşesc prin a provoca vizitatorii într-un fel mult mai activ.”
Deşi în peninsula iberică sunt mai multe falii tectonice, cutremurele nu au loc prea des în apropierea Capitalei portugheze. Cu toate astea, creatorii centrului spun că unul dintre obiective este ca vizitatorii să plece mai conştienţi că un nou cutremur poate avea loc oricând şi să se pregătească mai mult pentru o asemenea posibilitate.