Cele mai vechi opere de arta rupestra din lume au fost descoperite in pesterile din Spania
Testele au aratat ca picturile de pe peretii unei pesteri din Spania, care ilustreaza mai multe puncte rosii si amprente ale mainii, sunt atat de vechi incat nu puteau sa fie realizate de omul modern.
Simbolurile, vechi de aproape 40.000 de ani, au fost descoperite in peste 11 orase din Spania, printre care Altamira, El Castillo sau Tito Bustillo.
"Am descoperit ca pentru a realiza respectivele desene, acei oameni isi puneau mainile pe peretii pesterilor si suflau intr-o vopsea. Tehnica este veche de peste 40.800 de ani, ceea ce face ca acele picturi sa reprezinte cea mai veche arta rupestra descoperita in lume", a declarat Dr. Alistair Pike, profesor la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.
Pentru a determina vechimea picturilor, cercetatorii au folosit o tehnica noua, care se bazeaza pe masurarea descompunerii atomilor de uraniu.
Data celei mai vechi picturi coincide cu cea in care oamenii moderni, numiti si "Homo sapiens", au imigrat in Europa. Cu peste 41.000 de ani in urma, "verii" lor evolutionari, oamenii de Neanderthal, erau cei care dominau continentul.
Acest lucru i-a pus in dificultate pe oamenii de stiinta, care nu stiu inca daca oamenii moderni au realizat respectivele desene, de indata ce au sosit in Europa, sau Neanderthalienii sunt autorii picturilor, fapt care inseamna acestia erau mult mai avansati si sofisticati decat stiam pana in prezent.
Sursa foto: Pedro Saura si Rodrigo de Balbin Behrmann.