Cea mai mare descoperire a NASA: primele doua planete de marimea Terrei
Misiunea Kepler, lansata de NASA, a identificat primele planete de marimea Terrei situate in afara sistemului nostru solar, care orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui.
Aceasta descoperire reprezentand o borna importanta in programul de cautare a unor planete asemanatoare Pamantului.
Cele doua planete - denumite Kepler-20e si Kepler-20f - sunt cele mai mici din afara sistemului nostru solar care orbiteaza in jurul unei stele ce seamana foarte mult cu Soarele, au anuntat, marti, reprezentantii NASA, citati de Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa cele doua planete sunt mult prea apropiate de steaua lor pentru a se afla in acea zona denumita "locuibila", care ar permite apei sa existe in stare lichida la suprafata acestor corpuri ceresti.
"Aceasta descoperire demonstreaza pentru prima data faptul ca planete de marimea Terrei exista si in jurul altor stele, iar noi am fost capabili sa le descoperim", a declarat Francois Fressin, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, Massachusetts (SUA).
Specialistii considera ca cele doua planete sunt de natura telurica. Kepler-20e este cu foarte putin mai mica decat Venus, iar raza ei reprezinta 87% din raza Pamantului. Kepler-20f este cu putin mai mare decat Terra, raza ei reprezentand 103% din raza Pamantului.
Ambele se afla intr-un sistem solar de cinci planete, denumit Kepler-20, aflat la o distanta de 1.000 de ani-lumina, in constelatia Lirei.
Kepler-20e efectueaza o rotatie completa in jurul stelei sale in 6,1 zile, iar Kepler-20f face o astfel de rotatie in 19,6 zile.
Kepler-20f, la 426 grade Celsius, seamana cu o zi obisnuita de pe Mercur.
Temperatura de la suprafata planetei Kepler-20e, de peste 760 de grade Celsius, ar topi sticla.
Telescopul spatial Kepler detecteaza planete indepartate prin masurarea fluctuatiei de stralucire a peste 150.000 de stele, in momentul in care acele planete trec prin fata astrilor lor.