Ce au descoperit cercetătorii la persoanele care refuză să poarte masca de protecție
Persoanele care refuză să poarte masca de protecție și să respecte măsurile sanitare ar putea suferi de tulburări de personalitate antisocială, arată un nou studiu al cercetătorilor din Brazilia, potrivit Independent.
Studiul - primul de acest gen din America Latină - s-a bazat pe răspunsurile a peste 1.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 73 de ani, la o serie de întrebări privind personalitatea lor. Cercetătorii au încercat astfel să identifice rezonanța afectivă a participanților - impulsul lor de a acționa la anumite sentimente provocate de o altă persoană.
Printre întrebările din sondaj au existat și unele privind respectarea măsurilor antipandemie, cum ar fi purtarea măștii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, oamenii de știință au identificat două profiluri: un profil antisocial (reprezentativ pentru perticipanții care opun rezistență la măsurile sanitare) și un profil empatic (reprezentativ pentru perticipanții care respectă regulile).
Profilul antisocial a fost legat de un nivel scăzut de empatie și scoruri mai mari la întrebările de personalitate legate de „insensibilitate, înșelăciune, ostilitate, impulsivitate, iresponsabilitate, manipulabilitate și asumare de riscuri”, trăsături antisociale care, potrivit cercetătorilor, „sunt de obicei prezente la persoanele diagnosticate cu o tulburare de personalitate antisocială (ASPD)". Acest grup a avut, de asemenea, scoruri mai mici la rezonanța afectivă.
Profilul empatic a fost asociat răspunsurilor care indică rezonanța afectivă a participanților.
Echipa care a realizat studiul a transmis că speră că aceste descoperiri îi vor convinge oficialii din domeniul sănătății să facă mai mult pentru a educa cetățenii.
„Aceste trăsături explică, cel puțin parțial, motivul pentru care oamenii continuă să nu adere la măsurile de izolare chiar și cu un număr tot mai mare de cazuri și decese. Expunerea la sine și la alții la risc, chiar și atunci când poate fi evitat, este o trăsătură tipică pentru persoanele cu tendințe antisociale”, au transmis realizatorii studiului.