Catastrofa care s-ar putea repeta, dupa 2.000 de ani. Milioane de oameni, in pericol
In anul 79 d.Hr., mii de oameni au murit arsi de vii in explozia vulcanului Vezuviu, care a ingropat in cenusa orasele Pompei si Herculaneum. Geologii au aflat ca in aceasta zona zace “ascuns” un super-vulcan, care ar putea provoca milioane de victime.
Regiunea de langa golful Napoli este o importanta atractie turistica si datorita activitatii sale vulcanice, care a creat un relief aparte.
In Campiile Flegrei exista gropi care emana sulf si noroi “care fierbe”. Aici credeau anticii ca se afla intrarea in Infern, scrie Reuters.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dincolo de legende si de pitorescul zonei, milioanele de oameni care locuiesc aici sunt in pericol, pentru ca sub pamant se ascunde un super-vulcan activ.
Gimnastul care a invins orice vis olimpic! O poza CUTREMURATOARE care te face sa plangi! FOTO
Explozia acestuia ar avea insa consecinte grave pentru intreaga planeta, asemeni impactului cu un meteorit, spune Giuseppe De Natale, de la Observatorul Vezuviu.
Geologii au identificat super-vulcanul dupa ce au gasit o “camera” de roca topita langa anticul oras Pompei, la 3,5 km sub scoarta terestra.
Ei vor sa foreze ca sa ajunga la aceasta cavitate, unde vor monitoriza modificarile care au loc.
Super-vulcanul de langa Napoli este similar celui din parcul national Yellowstone, Statele Unite. Insa este mult mai periculos, pentru ca se afla intr-o zona foarte populata.
De aceea, locuitorii de aici sunt in pericol , chiar si in cazul unei explozii de mai mica intenstitate, pentru ca rareori uriasii vulcani erup la capacitatea lor maxima. Acest lucru s-a intamplat aici, potrivit datelor existente, in urma cu 15.000 de ani.
Singurul mod in care poate fi prevenita o tragedie este monitorizarea atenta a activitatii vulcanului, care va oferi specialistilor semnele dinaintea unui eruptii.
Insa si acest proiect este controversat. Unii oameni de stiinta se tem ca forarea pana la cavitate ar putea produce o explozie.
Consiliul local din Napoli a oprit acest proiect in anul 2010, insa acest a fost reluat, dupa ce alegerea unui alt primar, luna trecuta.
Si parerile localnicilor sunt impartite. Multi nu mai cred in aceste avertismente, mai ales ca in anul 1980, 30.000 de oameni au fost evacuati, autoritatile sustinand atunci ca o eruptie este iminenta, insa nimic nu s-a intamplat.
FOTO Gestul impresionant al Sandrei Izbasa! I-a daruit medalia de aur unui om genial! Faza zilei la Londra!